Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Čtyři důvody, proč zasklení balkónů podporuje udržitelný životní styl

Úspory energie jsou nyní žhavé téma, které si zaslouží naši pozornost. Svět se nachází uprostřed energetické krize, která se týká každého z nás. Být doma, pracovat doma, se v posledních letech stalo pro mnoho z nás zcela běžnou záležitostí. Oproti praxi z let minulých, je dnes třeba kalkulovat i s vyšší spotřebou a náklady na energie, které jsou spojeny s prací z domova namísto z kanceláře. Jak můžeme přejít k energeticky účinnějšímu bydlení, aniž bychom slevili z pohodlí?

Stavebnictví je jedním z největších průmyslových odvětví na světě, neustále se rozrůstá a téma posunu směrem k energeticky efektivnějšímu bydlení je zde na místě. Vše začíná již od plánování nové nebo rokonstrukce stávající budovy. V celém řetězci je důležité společné myšlení a směřování všech, kteří v něm figurují – developeři, architekti, projektanti, stavební firmy, dodavatelé, ale i finální zákazník, který požaduje energeticky co nejefektivnější bydlení.

Věda o udržitelném stavebnictví se zaměřuje na architektonické a dílčí prvky budovy, které pomáhají vyvážit její uhlíkovou stopu, a integraci prvků, které skutečně zlepší udržitelnou účinnost budovy.

PhD Kimmo Hilliaho, současný vedoucí marketingu a lidských zdrojů ve společnosti Lumon Group, s námi diskutoval o čtyřech konkrétních způsobech, jak zasklení balkónů pomáhá podporovat udržitelný životní styl.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Zasklení balkónu je jedním z mála udržitelných doplňků budovy, které skutečně zvyšují komfort bydlení




  • Pokud vezmeme v úvahu úpravy či základní součásti bytu nebo budovy, je jen velmi málo takových, které jsou udržitelnou volbou a zároveň mají vliv na zvýšení komfortu života.
  • Uvažujeme-li o instalaci energeticky úsporné baterie, která nám pomáhá například ušetřit na spotřebě vody, ačkoli je to udržitelný krok, na pohodlí našeho bydlení to jen stěží přispěje. Z hlediska udržitelnosti je to samozřejmě chytrá volba, ale stále chybí dualita mezi komfortem bydlení a udržitelností.
  • Zasklený balkon na základě simulačních výpočtů v bytových domech ve Finsku ušetří 3–10 % nákladů na energii. Krom úspory za energii, uživatel bytu ve skutečnosti získá i další prostor k bydlení, který je často zejména v bytech omezen. Majitel v podstatě zvyšuje komfort bydlení pro sebe či uživatele bytu, zvyšuje hodnotu bytu a zároveň přispívá k udržitelnému fungování budovy při vlastním navýšení zisku (ať již z prodeje nebo nájmu). Balkon zasklený systémem LUMON LGR se stává prostorem, který pasivně shromažďuje pro život velmi důležitou sluneční energii. Udržitelný životní styl není jen o výhodách energetických úspor, ale o výhodách, které sahají dále.

V bytovém domě s 50 jednotkami vybavenými balkonovým zasklením může být peněžní úspora až desítky tisíc ročně

  • Na základě výpočtů mohou být přínosy úspory energie poměrně významné. Samozřejmě existují různé faktory, které mají vliv na kalkulace. Přesného výpočtu bychom docílili pouze na základě konkrétního měření u konkrétního prostoru. Velmi konzervativní odhad je, že se ročně ušetří 250 kWh energie na balkon. V bytovém domě s 50 jednotkami při dnešní ceně 6 Kč/kWh by to mohlo znamenat peněžní úsporu až 75 tisíc Kč.
  • Krom snížení zatížení životního prostředí, je tedy úspora energie získaná díky zasklení balkonu či lodžie LUMON pro vlastníka budovy nebo bytu, možnost reinvestovat získané prostředky do jiných potřebných částí budovy.

Sklo a hliník jsou plně recyklovatelné materiály

  • Sklo i hliník jsou 100% recyklovatelné materiály a jejich stopa je v důsledku toho menší než u některých jiných stavebních materiálů.
  • Ekologická stopa systému zasklení balkónů může být kompenzována již za tři roky. Tři roky na to, aby byla u produktu kompenzována ekologická stopa, opravdu není mnoho. Zejména s ohledem na to, že produkt je pro budovu a její obyvatele přínosem v každém okamžiku, každý den.
  • Zasklení balkonů slouží i jako ochranný prvek fasády, takže nutnost oprav je minimalizována. Budovy jsou často vyrobeny z betonu, a pokud dokážeme snížit potřebu oprav a materiálu, který je spíše CO2 náročný, uděláme další krok k udržitelnosti. Je zde i finanční přínos, který spočívá v tom, že na opravu fasády je v průběhu let vynakládáno méně peněz. S balkonovým zasklením LUMON se životnost balkonu až zdvojnásobí.

Zasklení balkonů podporuje udržitelný životní styl

  • Žít udržitelný život začíná tím, že uděláme udržitelná rozhodnutí. I balkon je pro uživatele bytů příležitostí, jak podpořit soběstačný životní styl. Třeba pěstováním různých rostlin (např. bylinek a zeleniny) přímo na balkoně. Zejména v oblastech, kde je zima dlouhá, může prostor balkonu výrazně prodloužit dobu růstu rostlin.
  • Čím dále tím více lidí má v dnešní době možnost pracovat z domova, nebo dokonce z domova pracovat musí. Zasklený balkon je ideálním prostorem, kde lze obzvláště v menších bytech s více uživateli často najít prostor a klid, důležitý pro možnost soustředění se na práci.
  • Navíc pro osoby s omezenou pohyblivostí je prostor na balkoně skvělým způsobem, jak se dostat ven, aniž by museli chodit daleko. Zasklený balkon je skutečně all-inclusive řešením, protože uživatel si může vybrat, co s prostorem udělá – doufáme, že něco, co zlepší udržitelný život a pohodu, uzavírá Kimmo Hilliaho ze společnosti LUMON.