Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dřevostavby pod lupou? Pod mikroskopem!

Tak jako u vrcholových sportovních soutěží musí sportovci procházet kvalifikacemi a jen ti opravdu nejlepší se dostanou do nejvyšších soutěží či na olympiádu, tak i Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD) má jako jeden ze svých pilířů zvýšené nároky na sledování, prokazování a certifikaci kvality domů. Laťka kvality není nasazena nízko a systém certifikace zajišťuje to, co je přáním každého zákazníka – jistotu nejvyšší kvality domu.

Kvalifikace do extraligy dřevostaveb – certifikace podle Dokumentu národní kvality

Princip posuzování spočívá v kontrole dodržování legislativních, technických a dokumentačních požadavků, ovšem v míře, která výrazněji přesahuje rámec povinností vyplývajících ze zákonů a nařízení. Členové ADMD podstupují pravidelné a průběžné posuzování, nadstandardní měření a technický dozor při montáži, prováděný Výzkumným a vývojovým ústavem dřevařským, Praha, s.p., právě proto, aby své zákazníky ujistili o skutečných vlastnostech domu a kvalitě provedení prací.

K obvodnímu lékaři, nebo ke specialistovi?

Rozdíl mezi základním splněním „pouze“ zákonných požadavků a dozorováním podle systému Dokument národní kvality (DNK) v hloubce posuzování, měření a nároků na certifikaci je podobný jako mezi zběžnou zdravotní prohlídkou u praktického lékaře a náročným vyšetřením u specialisty. Rozdíl spočívá jak v rozsahu zkoušení a prováděných měření a analýz, tak v požadavcích na dokumentaci, technologie výstavby a dodržování technologické kázně. Všechny tyto oblasti jsou prověřovány průběžně třetí nezávislou stranou – renomovaným odborným akreditovaným ústavem, Výzkumný a vývojovým ústavem dřevařským. Zákazníkovi tento systém přináší nespornou výhodu, bez přínosu nezůstanou ani prověřované firmy. Mají ojedinělou možnost využít prověření všech kritických míst stavby a poznatky z kontrol pro další vývoj, zlepšování a inovace svých konstrukcí a celých objektů.

Dřevostavby pod drobnohledem

Každý člen ADMD se podrobuje režimu průběžné kontroly a testování, které vede k odhalování případných nedostatků staveb, a to jak konstrukčních, tak vyplývajících z montáže na staveništi. Několik klíčových bodů kontroly vám přiblížíme.

Statika je kontrolována buď pro každý objekt samostatně, nebo se vychází ze systémového projektu a statiky prvků. U stěn se jedná například o smykovou tuhost, tahové kotvení, únosnost spojovacího prostředku připojujícího plášť ke dřevěné konstrukci a jejich rozteče, vertikální únosnost sloupků na vzpěr, otlačení na pásnici, osamělou sílu uprostřed rozpětí mezi dvěma sloupky a překlady nad okny. Stropní konstrukce musí prokázat splnění 1. a 2. mezního stavu, stejně jako konstrukce zastřešení.

Požární odolnost se stanovuje buď výpočtem podle EN 1995-1-2, nebo zkouškou. Následné změny v konstrukci musí být vždy k lepšímu, kontroluje se, zda požární odolnost není zhoršena. Pokud existují pochybnosti, je nutné nové prověření. Veškeré materiály musí dodržet stanovenou třídu reakce na oheň a být na ni certifikovány.

Tepelně technické parametry konstrukce jsou posuzovány mimo jiné i výpočtem, a to na jednotné okrajové podmínky v interiéru 21 °C 50% RH a v exteriéru −18 °C 84% RH. Takto zpřísněné podmínky umožňují také vzájemnou porovnatelnost výsledků konstrukcí mezi jednotlivými členy ADMD.

Akustické parametry se stanovují měřením vlastní konstrukce v laboratoři (vyrobené danou firmou) nebo měřením na stavbě. Jedná se o naplnění požadavku normy ČSN 730532:2010.

Důležitou vlastností konstrukce domu je jeho průvzdušnost. Z toho důvodu se měří každý objekt s požadavkem n50 < 1 h−1 a dvakrát ročně náhodným výběrem stavba klasifikovaná nad tento požadavek.

Dokumentace stavby musí být provedena ve stupni prováděcí dokumentace, veškeré detaily musí být vyřešeny a pracovní postupy stanoveny tak, aby byl vyloučen jakýkoliv improvizační zásah pracovníků.

Zvláštní pozornost je věnována tzv. kritickým bodům (místům v konstrukci s největším rizikem nedodržení shody). Na rozdíl od zákonné certifikace kritické body postihují i problematiku montáže.

Každoroční prověření (externí dohled) probíhá formou vertikální kontroly zakázky. Zpravidla je vybrána nejnáročnější zakázka v daném roce. Revoluční záležitostí je provádění dohledu přímo na stavbě při montáži a při montáži prefabrikátů. Jednou za rok se také každá firma sdružená v ADMD podrobí kontrole přímo na stavbě, kde je kontrolována technologická kázeň, podklady, použité materiály a technologie jejich zabudování, vybavenost montážníků a jejich reálná znalost a způsobilost k práci.

Tři roviny posuzování

Získání a udržení certifikace shody podle Dokumentu národní kvality spočívá na třech vzájemně se doplňujících a na sebe navazujících pilířích.

Na počátku se provede První certifikační audit, který je předpokladem pro udělení značky shody s DNK – montované domy z prefabrikovaných sestav. Následují Interní kontroly, jejichž úkolem je ověření, zda jsou dodržována jednotlivá ustanovení DNK. Záznamy z interních kontrol se archivují nejméně pět let.

Externí dohled spočívá především v kontrole záznamů o provedení interních kontrol, registrace a hodnocení změn vzniklých v období od posledního externího auditu, respektive dohledu, kontrola sledování systému kritických bodů a kontrola kvality výrobků a konstrukčních sestav, respektive dodržování Prováděcích pokynů. Tyto tři stupně zajišťují organizaci a naplnění všech požadavků, které z tohoto systému certifikace vyplývají. V případě potřeby se provádí také Výjimečný audit, jehož posláním je ověřit parametry v případě atypických konstrukcí nebo při pochybnostech.

Jistota pro zákazníka

Je zřejmé, že tento systém certifikace je poměrně náročný, ovšem na druhé straně se díky kontrolám a dozorování ze strany VVÚD Praha, s.p. a interním kontrolám a dohledem nad dodržováním pravidel certifikace zvyšuje výrazně kredit tohoto certifikačního systému. A tak v konečném výsledku nejde jen o další nálepku, další značku na výrobku. Jde o poskytnutí skutečně nadstandardní jistoty zákazníkovi, o dokladování důvodů pro důvěru ve kvalitu domu a jeho technické parametry. Firmy, které nedodávají stavby v takové kvalitě, aby splnily tuto náročnou certifikaci, nemohou být členy Asociace dodavatelů montovaných domů.

Ing. Jan Penc, DiS
Ing. Marek Polášek, Ph.D.
Výzkumný a vývojový ústav dřevařský Praha, s.p.
www.vvud.cz

 
 
Reklama