Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vinylové podlahy hrají prim! Jaké jsou druhy a proč si je pořídit?

Vinylové podlahy jsou každým rokem oblíbenější. Ještě aby ne, jsou odolné proti poškození, vlhkosti, a navíc skvěle vypadají. Pokud i vy vybíráte podlahu pro svůj byt či kancelář, přečtěte si, jaké druhy vinylu na trhu najdete a v čem jsou jejich přednosti.

PVC vinylové podlahy

PVC podlahy můžete znát z školních tříd, nemocnic nebo firemních skladů. Jedná se o měkký vinyl v rolích. Není potřeba ho nijak složitě spojovat. Je relativně levný a jednoduchý na údržbu. Nečekejte však příliš elegantní provedení s propracovaným dekorem.

LVT vinylové podlahy

LVT podlahy neboli luxury vinyl tiles, jsou výrazně kvalitnějším, pevnějším a odolnějším typem klasických PVC vinylových podlah.

Pevné dílce se skládají z několika účelových vrstev, díky kterým lépe odolávají vlhkosti i poškrábání. Bez problému tak vydrží pád předmětů, škrábání domácích mazlíčků nebo tíhu nábytku. A navíc skvěle vypadají.

V dnešní době seženete podlahy různých dekorů. Vybrat si můžete například z vysoce kvalitní řady WINFLEX společnosti Alpod.

Dub, ořech nebo kámen tak může zdobit jakoukoliv vaši místnost za rozumnou cenu.


Z čeho se LVT podlahy skládají?

Vinylové podlahy tvoří několik vrstev. Ty jim dodávají potřebnou odolnost, ale také například změkčují došlap, díky čemuž se po nich příjemně chodí.

Vrstvy podlahy

Vrstvy podlahy tvoří:

  • ochranná vrstva,
  • nášlapná vrstva,
  • dekor,
  • nosné jádro,
  • spodní vrstva.

SPC vinylové podlahy

SPC neboli Stone Polymer Composite podlahy jsou díky své odolnosti vhodné jak do domácností, tak do komerčních prostor. A ani SPC podlahy v sérii WINFLEX nechybí. Narozdíl od LVT vinylů obsahují kameninu v nosném jádru. SPC podlaha je tvrdší a ještě odolnější než ty s označením LVT. Navíc mají integrovanou korkovou nebo XPS podložku. SPC podlahy lépe odolávají teplotním výkyvům. Ocení je tak především zákazníci, kteří touží po podlahovém topení.

Pokládka vinylové podlahy

Na výběr máte metodu pokládky Click i lepení

Pokládka vinylové podlahy Click je bezproblémová a zvládne ji každý. To proto, že jednotlivé dílce podlahy nelepíte, ale jednoduše vkládáte do sebe a pojíte pomocí zámku.

Lepené podlahy budou potřebovat více pečlivosti a zručnosti. Vinylové dílce se prokládají a lepí těsně k sobě.

Při výběru podlahy dbejte na své zdraví

Vaše podlaha musí být nejen kvalitní a pěkná na pohled, ale hlavně bezpečná. Právě podlahy ze série WINFLEX neobsahují žádné ftaláty. Tyto přísady do plastů obvykle zlepšují jejich pružnost, mají ovšem negativní vliv na zdraví.

WINFLEX podlahy navíc prošly antibakteriálními testy, o bezpečnost a čistotu se tedy bát nemusíte.