Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaké jsou aktuální trendy v akustice pro rok 2024?

Každý obor ve stavebnictví má svoje trendy, které v interiérech vnímáme. Stejně tak i v akustice se dají pozorovat určité tendence. Na ně jsme se zeptali Stanislava Beránka, zakladatele ACUTECu.

ACUTEC Stanislav Beránek, novinky v akustice 2024
ACUTEC Stanislav Beránek, novinky v akustice 2024

Jaké tedy jsou trendy pro rok 2024?

Jen uvedu, že se bavíme o prostorové akustice, tedy o snížení ozvěny, to jsou desky a materiály, které v interiérech vidíme. Oproti tomu stavební akustika (útlum hluku), totiž nikdy není vidět a jde o skladby a technické řešení, které jsou nejčastěji součástí stavebních konstrukcí (tj. stropy, příčky předstěny).

A jaké materiály právě frčí?

Trend, který vnímám napříč všemi typy materiálů, je jednoznačně využití recyklace. Jako typický příklad bych uvedl desky vyrobené z PET lahví. Mají dobré akustické vlastnosti, vzhled a povrch odolného filcu a používají se například na celoplošné obklady stěn, závěsné prvky nebo paravány.

Stejně tak vnímám i vzrůstající zájem o desky z dřevní vlny a cementu, známé jako tzv. heraklity. Jde o materiál v pohledové kvalitě s industriálním vzhledem, který se dobře hodí k moderním interiérům.

Další materiál, který mohu jmenovat je micro-perforace dýhovaných desek.

Prakticky není vidět a desky mají vynikající pohltivé vlastnosti. Tento druh úpravy materiálu je možný také díky novým výrobním technologiím, které dokáží perforaci o velikosti menší než 1 mm.

Pokud můžeme zhodnotit, tak kovové podhledy jsou naprostým evergreenem v oblasti obchodních, ale i kancelářských prostor. Trendem by se dal nazvat tahokov, ten však vždy musí být doplněný o vloženou pohltivou izolaci, aby měl akustické vlastnosti, tedy obecně, každý kovový podhled sám o sobě není pohltivý a jeho vlastnosti ovlivňuje právě až izolace. Mimo tahokov jsou to také lamelové kovové podhledy, které zažívají velký boom. Existují v mnoha variacích a povrchových úpravách, a díky své „nesmrtelnosti“ bych je řadil taktéž mezi produkty, které přispívají k ekologii budov. Kov je totiž nejlépe recyklovatelným materiálem.

V interiérech se aktuálně často odhalují stropy a přiznávají technologie, rozvody, a proto je velký zájem o závěsné prvky, a to často samonosné, například kruhy nebo čtverce…

Celý článek na našem webu


 
 
Reklama