Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Správné narovnání koberce

Zvlněný koberec je nevzhledný, neatraktivní a především nebezpečný, zejména pokud máte doma děti. Víme, jak zvlněnému koberci předejít a co s tím, když už k tomu dojde.

Zvlněný koberec je nevzhledný, neatraktivní a především nebezpečný, zejména pokud máte doma děti.
Víme, jak zvlněnému koberci předejít a co s tím, když už k tomu dojde. 

Jak předejít zkroucení koberce? 

Abychom zkroucení předešli, je nutné pokládat koberec na dokonale připravený podklad, který musí být rovný, suchý a zbavený veškerých nečistot. V případě nerovnosti, povrch vyrovnejte.

Dále je potřeba pořídit koberec alespoň o 10 cm větší a nechat ho ležet v místnosti rozprostřený přibližně 3 hodiny. Díky aklimatizaci pak nebude mít tendenci se kroutit.

Přilepení koberce doporučujeme v těchto případech: 

  • v místnostech větších než 25 m2,
  • v místnostech, kde je problém s vlhkostí,
  • v místnostech s podlahovým topením.

Proveďte narovnání žehličkou

Další možností narovnání vláken je za pomoci páry nebo horké vody. K tomu budete potřebovat samotnou žehličku na žehlení, utěrku, lžíci nebo vidličku. Pokud vlastníte napařovací žehličku, položte suchou utěrku na postižené místo na koberci a nastavte nejvyšší stupeň napařování. Pak přejíždějte žehličkou po utěrce. Pronikající pára skrze utěrku usnadní mechanické narovnání vláken koberce.


Nezoufejte, pokud máte žehličku bez napařování. Rozdíl v postupu bude akorát v tom, že na otlačené místo položíte utěrku vlhkou. Takto připravená vlákna následně narovnáte pomocí lžíce nebo vidličky do původního tvaru.

Více informací


eAMADEO.cz
logo eAMADEO.cz

Specializujeme se na podlahové krytiny a pokládku. V nabídce najdete podlahy nejen českých, ale i evropských výrobců, pro které jsme přímými dovozci do ČR. Díky široké síti prodejen a centrálnímu skladu disponujeme na rozdíl od většiny internetových ...

 
 
Reklama