Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chcete si pořídit starožitný nábytek? Pak se o něj musíte řádně starat

Asi každý by doma chtěl mít nádhernou dřevěnou komodu z období klasicismu nebo baroka. Jenomže vlastnictví starožitného nábytku s sebou nese kromě uspokojivého pohledu na perfektní řemeslnou práci také řadu povinností.


{JasminkaM} / Shutterstock.com

Starý nábytek totiž na rozdíl od toho dnešního vyžaduje řádnou péči, čímž mu zajistíte dlouhou životnost. Jak se tedy o starožitný nábytek postarat?

Prach utírejte alespoň jednou za týden

První – a zásadní částí péče o starožitný nábytek je utírání prachu. Prach a obecně nečistoty ovšem starožitnému nábytku škodí, a proto by se jeho utírání mělo pevně dostat do vašeho denního režimu. Ideální je použít měkký hadřík nebo prachovku. Určitě se vyhněte moderním čisticím přípravkům, které obsahují agresivní chemické látky. Ty by totiž mohly dřevo nenávratně poškodit.

Jak dřevo chránit?

Utírání prachu nicméně není jedinou činností, kterou musíte při vlastnictví starožitného nábytku vykonávat. Aby se skříň nebo komoda po několika týdnech šetrného užívání nerozpadla, musíte zajistit i prvotřídní ochranu dřeva. Za všech okolností se vyhněte vodě a přebytečné vlhkosti. Jakmile na dřevo něco vylijete, okamžitě povrch do sucha setřete, aby se materiál příliš nenasákl. Pro dokonalý vzhled použijte šetrné leštidlo obsahující pomerančovou kůru – a čas od času neuškodí ani aplikace vosku na nábytek.

Kde starožitný nábytek koupit?

Pokud vám nevadí trochu specifičtější péče o starožitný nábytek, nebude vám nic bránit pořízení staré komody nebo skříně. Stačí se obrátit na specializovaný Antik Jonáš nacházející se uprostřed Prahy. V jeho nabídce se nachází exkluzivní starožitnosti z 19. a 20. století. Veškerý nábytek pochází od prověřených prodejců ve Francii, Belgii nebo Holandsku, čímž je zaručena nejenom kvalita starožitnosti, ale hlavně její původ. Nově se v nabídce antiku objevují i starožitná křesla nebo ručně dělané věšáky.

Péče o starožitný nábytek je nekončící koloběh stejných činností. Za správnou péči se vám stará komoda nebo skříň odvděčí prvotřídním vzhledem a samozřejmě dlouhou životností.

 
 
Reklama