Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Systém Rigips® X-Ray Protection jako bezolovnatá ochrana proti RTG záření

Tento bezolovnatý systém interiérových stěn a podhledů, určený k zajištění udržitelné ochrany před rentgenovým zářením představuje i řešení s vynikající protipožární ochranou a zvukovou izolací.

Systém tvoří speciálně navržená sádrokartonová deska X-RAY Protection a spárovací tmel GypFill® P s obsahem specifické složky, síranu barnatého. Síran barnatý se přirozeně vyskytuje jako inertní minerál a ve zdravotnictví se často používá jako radiokontrastní činidlo pro rentgenové zobrazování a další diagnostické postupy. Využití najde nejen na rentgenových pracovištích v nemocnicích, ale i v RTG místnostech veterinárních klinik nebo jako ochrana proti RTG záření v zubních ordinacích. Systém X-Ray Protection byl nezávisle testován a certifikován radiačním metrologickým oddělením agentury Public Health England.

Snadnější montáž systému

Jeho instalace je ve srovnání s olověnými systémy méně komplikovaná, pracuje se s ním stejně snadno jako s běžným sádrokartonem. Nicméně musí být provedena kvalifikovaným dodavatelem, aby byla v příslušné oblasti zajištěna maximální ochrana před rentgenovým zářením tak, jak ji stanoví a navrhne specialista radiační ochrany. Pro dosažení stanovené úrovně radiační ochrany je nutné odpovídajícím způsobem instalovat kompletní ochranný systém včetně dalších prvků, jako jsou např. dveře a okna, a věnovat pozornost detailům, kde by mohlo případně dojít k úniku záření.

Jaké jsou výhody systému Rigips® X-Ray Protection?

  • 100% bezolovnaté rentgenové stínění desky i tmelu při výkonu srovnatelném s olovem
  • Deska s reakcí na oheň: A2 – s1; d0 a požární odolnost příček až EI 120
  • Vysoká vzduchová neprůzvučnost
  • Stabilní náklady ve srovnání s cenovou volatilitou olova
  • Rychlejší a snadnější montáž než u systémů s olovem
  • Šetrnost k životnímu prostředí a jeho recyklovatelnost
Společně s novým systémem X-RAY Protection vydal Rigips i brožuru s řešeními pro všechny typy místností ve zdravotnických zařízeních – od čekáren přes lékárny po operační sály a již zmíněné RTG místnosti. Stáhněte si nové brožury Zdravotnictví a X-RAY na webu Rigips.
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 
Reklama