Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jaká úskalí přináší bourání a řezání panelu při rekonstrukci bytu?

Někdy je lepší pořídit si zdánlivě „nejošklivější“ byt před rekonstrukcí, než žít s kompromisy po částečných úpravách původních majitelů. Rekonstrukcí, kterou si řídíte sami, můžete získat i v paneláku bydlení dle svých představ.

© Ing. arch. Vojtěch Peterka
© Ing. arch. Vojtěch Peterka

Mladý pár vás seznámí s úvahami a úskalími, jakými si při realizaci vlastního bydlení prošel. Rekonstruovaný byt se nachází v Královehradeckém kraji, kde je typické, že panelové domy byly stavěny ze železobetonových dutinových panelů. Jedná se o montovaný panelový systém krabicové konstrukce s příčnými nosnými stěnami a podélnými ztužujícími stěnami. Vnitřní příčky jsou zděné z plných cihel o tloušťce 6,5 cm v kombinaci s montovanými umakartovými deskami.

Jak probíhalo bourání příček a řezání do panelů?

Nový otvor musel být podepřen nosným rámem. Váhu měla také skutečnost, že jsme chtěli otvor rozšiřovat u kraje panelu. Po konzultaci se statikem nám bylo doporučeno, že máme otvor vyříznout. V případě jiného způsobu bourání prý nelze zajistit celistvost a spolehlivost konstrukcí v okolí. Rozhodli jsme se tedy pro vodou chlazenou pilu s diamantovým kotoučem.

Podrobnosti o postupu bouracích prací při rekonstrukci panelového bytu si můžete přečíst v článku na ESTAV.cz od Ing. arch. Dany Hajnové.


 
 
Reklama