Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vinylová podlaha nebo keramická dlažba?

Rozhodli jste se pro pevnou, odolnou, voděodolnou a celkově nenáročnou podlahovou krytinu? Lídry v plnění těchto kritérií jsou jednoznačně podlahy z vinylu a dlažba.

Je třeba upozornit, že pod pojmem vinyl máme na mysli novodobé vinyly zpracované do podlahových dílců, nikoli měkčené vinyly v rolích. Vinylové dílce se buď podobně jako dlažba lepí k podkladu, nebo mají integrovaný zámkový spoj pro pokládku plovoucím způsobem. V nabídce je škála formátů, barev, dekorů, struktur a povrchových úprav. Kromě nejčastěji se vyskytujících imitací dřeva a kamene bez problému pořídíte dokonce vinylovou „dlažbu“. Která je však lepší, ta z vinylu nebo keramická? Z argumentů uvedených níže vyplývá, že vinylové krytiny mají nad keramickou dlažbou navrch.

Vlastnosti vinylu v porovnání s dlažbou

Vinyl i dlažba vynikají svou tvrdostí. Pomyslnou jedničku je jednoznačně nutné přiznat keramické dlažbě. Výhoda vyšší tvrdosti je však pouze relativní, neboť při chůzi i delším stání třeba u kuchyňské linky člověk pod nohama ocení měkčí povrch. Optimální tvrdost přináší právě vinyl, který je příjemný i na boso, neklouže a díky pružnosti navíc šetří klouby. Další výraznou vlastností dlažby je křehkost, při pádu těžkého předmětu u ní hrozí prasknutí či odštípnutí. Vinyly jsou naopak dokonale pružné.

Vinylové krytiny, lepené i plovoucí, ve srovnání s dlažbou garantují nižší kročejovou hlučnost a lepší akustiku. Především větší prostory jako haly a obývací pokoje s celoplošně položenou dlažbou mívají podstatně horší akustické vlastnosti než vinyl.

Určitým argumentem může být samotný dekor dlažby s přiznanými spárami. Jak bylo naznačeno hned v úvodu, třeba v sortimentu německé značky Wineo DESIGNline najdete vinylové kolekce s dokonalým napodobením dlažby či kamene. Bezespárové napojení vinylových dílců přináší velkou výhodu při údržbě. U dlažby z vinylu nebudete muset řešit nežádoucí problém začernávání světlých spár mezi dlaždicemi.

Oba typy podlahových krytin jsou odolné vůči působení vody, při dodržení instrukcí k pokládce (vinylové podlahy je vhodnější k podkladu přilepit) se dají bez problému pokládat do koupelen. Také z pohledu údržby není co vytknout, pravidelné čištění je nenáročné u vinylu i dlažby.

Více o vinylových podlahách.

 
 
Reklama