Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vysoce slinuté neglazované keramické obkladové prvky

Obkladové prvky, někdy nazývané gres porcellanato, mají velmi nízkou nasákavost (menší než 0,1 %), takže prakticky vůbec neabsorbují vodu ani jiné látky. Jsou dokonale mrazuvzdorné i v extrémních podmínkách.

Keramický slovník RAKO

Vysoce slinuté neglazované keramické obkladové prvky, někdy nazývané gres porcellanato představují velmi kompaktní stejnorodý materiál.

Tyto dlaždice a obklady mají velmi nízkou nasákavost (menší než 0,1 %), takže prakticky vůbec neabsorbují vodu ani jiné látky. Jsou dokonale mrazuvzdorné i v extrémních podmínkách častého střídání teplot pod a nad bodem mrazu. Tento materiál má také velmi dobrou odolnost proti působení chemikálií, takže odolává všem prostředkům používaným při čištění a dezinfekci a nepůsobí na něj látky znečišťující ovzduší. Vzhledem k stejnorodé struktuře a probarvení celé hmoty střepu je vzhledově a tedy i barevně naprosto stálý.

Tvrdost povrchu odpovídá přibližně tvrdosti křemene (stupeň 7 podle Mohsovy stupnice), důležitější je však výborná odolnost proti abrazívnímu působení, která umožňuje použití vysoce slinutých dlaždic na provozně velmi exponovaných místech jako jsou frekventované chodby, pasáže, haly, obchody. Dlaždice typu gres porcellanato se vyznačují vysokou pevností v ohybu, proto se vysoce slinuté dlaždice používají ve frekventovaných komerčních objektech.

Design vysoce slinutých obkladových prvků nejčastěji připomíná různé druhy kamene používaného ve stavebnictví (žula, diorit, porfyr, mramor), vyrábí se však i jednobarevné dlaždice a obklady. Podobně jako přírodní kámen lze vysoce slinuté dlaždice a obklady zušlechťovat leštěním.

Další tipy najdete na stránkách www.rako.cz

Keramický slovník RAKO gres porcellanato
 
 
Reklama