Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jakou podlahu zvolit, máme-li doma psa nebo kočku?

I s domácím mazlíčkem v bytě si můžete dopřát krásnou a kvalitní podlahu. Kratochvíl parket profi vám přináší několik praktických doporučení.

Výběr „té pravé“ podlahové krytiny do interiéru není věc snadná ani podcenitelná, natož pak, máte-li doma některého ze čtyřnohých domácích mazlíčků, nejčastěji psa nebo kočku. Pořízení kvalitní podlahy, dřevěnou počínaje a keramickou dlažbou konče, přináší nemalé investice, a proto se nyní podívejme na několik doporučení a rad, které by při výběru krytiny měli milovníci domácích mazlíčků vzít v úvahu a zvážit. Opomenout bychom neměli ani správnou a pravidelnou údržbu podlahy. Vyhneme se tak flekům na podlaze způsobeným loužičkami od štěněte či kotěte, zaneseným nečistotám od špinavých ťapek anebo škrábancům od ostrých drápků již odrostlejších mazlíčků.

Jakou podlahu zvolit, máme-li doma psa nebo kočku?

Čím větší, mohutnější a živější rasu pejska doma máte, tím se také zvyšuje riziko poškození podlahy. Určité nebezpečí poškození krytiny drápky hrozí i u majitelů koček, které se rády protahují, samy si drápky brousí, jsou zvídavé, skáčou z podlahy na parapet u okna a zase zpět, i zde proto dbáme na pravidlo, čím kvalitnější a odolnější povrch krytiny, tím lépe.

Dlouhodobější působení jakékoli tekutiny zejména na laminátových a dřevěných podlahách nikdy nedělá dobrotu. Proto čím rychleji loužičku objevíte, tím lépe.

Do třetice ještě upozorněme na problematiku zvířecí chlupy versus barevný odstín a povrch krytiny. Světlá srst bezpochyby více vynikne na tmavé hladké podlaze a naopak. V tomto ohledu jsou asi nejméně praktické koberce, do kterých se vypadaná srst zachytí a často ji nelze ani relativně výkonným vysavačem z koberce dostat pryč. Záleží samozřejmě také na typu koberce, výkonu vysavače a charakteru chlupů (jemné, tvrdé, dlouhé, krátké). Z ostatních druhů krytin lze vypadanou srst snadno odstranit nejlépe vysáváním, prachovým mopem nebo setřením mokrým hadrem či mopem. Kromě srsti na podlaze myslete také na ťápoty od mokrých a zablácený tlapek, kterým se v průběhu celého roku jen těžko vyhneme.
Volit bychom proto měli podlahy, které lze snadno a bez problému udržovat i vytíráním.

Více informací naleznete na: www.kpp.cz
 
 
Reklama