Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Konference Povrchové úpravy ve stavebnictví

1. ročník odborné konference Povrchové úpravy ve stavebnictví se koná dne 18. 9.2013 v Praze. Program v jednotlivých sekcích je již zveřejněn.

Veškeré povrchové úpravy stavebních konstrukcí, resp. objektů, jsou tedy nejkritičtějším prvkem díla z hlediska reklamací i přejímacího řízení jako celku. Cílem konference Povrchové úpravy ve stavebnictví je umožnit projektantům i zhotovitelům získat konkrétní informace jak o nejaktuálnějších trendech a materiálech v oblasti povrchových úprav, tak i o rizicích, která s jednotlivými materiály, resp. technologiemi jsou spojeny.

Doc. Ing. Jiří Dohnálek, CSc., Betonconsult s.r.o.:

  • Stavebnictví prochází v současnosti velmi složitým obdobím, ve kterém se projevuje celá řada trendů, které mají, nebo mohou mít, na jednotlivé účastníky stavebního procesu velmi negativní vliv. Nejedná se jen o celkový úbytek zakázek a snahu konkurovat snižováním ceny, a to mnohdy na zcela absurdní úroveň. Těchto trendů je celá řada a jen namátkou lze vyjmenovat následující:
  • Neustálý nárůst normových předpisů, a to jak tzv. Evropských norem, tak i nejrůznějších Technických podmínek a regulativů, které jsou však často navzájem velmi rozporné a umožňují zhodnotit stejný předmět různým způsobem. Nedostatkem je i jejich rozsáhlost a častá nekonkrétnost, která pro běžného uživatele není oporou, ale naopak komplikovaným nepřehledným systémem, který jen velmi omezeně může pozitivně ovlivnit výsledek.
  • Postupně se zvyšující absence některých řemeslných profesí, a naopak v důsledku konkurence najímání pracovníků často bez jakékoliv kvalifikace. Tato situace v kontextu s naopak stále se „zdokonalujícími“ normovými předpisy vytváří pro projektanty i zhotovitele mimořádně náročné prostředí, kde stoupající nároky na kvalitu musí být realizovány často s velmi proměnlivým a problematickým personálem.
  • Snahu investorů dosáhnout slevy či úspor jednak volbou zcela minimalistických technických řešení, jejichž výsledkem je standard, který je pak následně reklamován. Z reklamací se v jistých ohledech stává vědní obor, který umožňuje technicky orientovaným investorům či vyšším zhotovitelům snížit cenu stavební zakázky či subdodávky pod prosté náklady.

V tomto složitém prostředí má tedy technická kompetence a orientace v problematice mimořádný význam, protože umožňuje všem zúčastněným minimalizovat svá rizika a vyhnout se neúspěchům i následným reklamacím.

konference  Povrchové úpravy ve stavebnictví
konference Povrchové úpravy ve stavebnictví 18. 9.2013 v Praze


BETONCONSULT, s.r.o.
logo BETONCONSULT, s.r.o.

BETONCONSULT s.r.o. - kancelář pro diagnostiku staveb a stavební expertizy nabízí celé spektrum služeb z oblasti diagnostiky stavebních konstrukcí, zkoušení stavebních materiálů a vzdělávání ve stavebnictví, které vyplývají z dlouholetých zkušeností našich ...

 
 
Reklama