Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak pracovat se sanitárním silikonem Ceresit

Díky unikátní technologii sanitárního silikonu Ceresit s vlastní spouští - Ceresit Sanitary Silicone Easy Pack není potřebná aplikační pistole. Otočný aplikátor umožní nasměrovat tok do určeného místa.

Společnost Henkel uvedla v závěru loňského roku na náš trh revoluční sanitární silikon Ceresit s vlastní spouští – Ceresit Sanitary Silicone Easy Pack. Díky unikátní technologii není u tohoto balení potřebná aplikační pistole – zmáčknutím červeného aplikátoru se aktivuje tlak, který silikon uvolní. Aplikace je proto snadná. Další unikátní výhodou je otočný aplikátor, který umožní nasměrovat tok do určeného místa. Sanitární silikon Ceresit s vlastní spouští tak snadno utěsní a vyplní i ty nejproblematičtější spáry okolo umyvadla, sprchového koutu nebo vany.

Ceresit sanitární silikon s vlastní spouští je jednosložkový silikon, který výborně přilne k většině materiálů. Je vysoce odolný proti UV záření, změnám teplot a teplé vodě a je vhodný k vyplnění spár v oblastech s vysokou vlhkostí. Není použitelný na pórovité materiály (jako je beton, přírodní kámen a mramor), na asfaltové podklady, podklady obsahující přírodní kaučuk nebo na stavební materiály vylučující oleje, plastifikátory a rozpouštědla. Jelikož se během vytvrzování může uvolňovat kyselina octová, výrobce nedoporučuje jeho použití na zrcadla a korozní kovové povrchy, jako jsou měď, mosaz a olovo. Nevhodný je také na spoje ponořené pod vodou a spoje příliš zatěžované nebo náchylné na obrušování. Při nanášení musí být povrch čistý, suchý, zbavený oddělujících se substancí, jako jsou tuky, živice a prach. Neporézní povrchy, jaké mají hliník, sklo a kovy, výrobce doporučuje očistit vhodným čistidlem. Dodržujte šířku spáry min. 6 mm, na šířku spáry od 6 do 12 mm se doporučuje 6mm hloubka silikonu, na šířku spáry nad 12 mm se doporučuje poměr šířky k hloubce 2 : 1 až do maximální hloubky 12 mm. Přilnutí na třech bočních stranách zabraňte například vložením pěnového profilu. Silikon je vhodné zpracovávat při teplotách od +5 do 40 °C, tepelná odolnost je od –40 do +120 °C. Doba vytvoření filmu při běžných podmínkách (+23 °C, vlhkost 50 %) činí 15 minut.

Silikon se dodává ve 200ml kartuších a práce s ním je jednoduchá. Nejdříve odstraňte červený uzávěr a otočte špičku do ideální polohy pro aplikaci. Poté nastavte požadované dávkování pomocí červeného horizontálního dávkovače – vlevo (pro slabší průtok) a vpravo (pro silnější průtok). Stlačte kohoutek a nanášejte silikon. Před vytvrdnutím (cca 5 min.) jej vyhlaďte mýdlovou vodou a vhodným nástrojem (např. špachtlí). Po aplikaci nasaďte červený uzávěr zpět na špičku. Čerstvý izolační materiál umyjte vodou, do které jste přidali malé množství čisticího prostředku nebo mýdla. Vytvrzený materiál lze odstranit mechanicky pomocí vhodných nástrojů (např. odlamovacím nožem). Při přerušení práce nasaďte červený uzávěr zpět na aplikační špičku.

 
 
Reklama