Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vesele pasivní budoucnost

Slovo pasivní se u nás obvykle nespojuje s příliš optimistickými vyhlídkami. Výjimkou jsou investoři, kteří se rozhodnou vybudovat dům v tzv. pasivním standardu. Po překonání všech svízelí totiž do budoucna hledí s čirým optimismem – každé další zdražení energií pro ně totiž představuje výrazné zkrácení návratnosti vložených prostředků.

Když jsme blíže poznali sympatické majitele novostavby v obci na Šumpersku, chtělo by se až říci, že společně doufáme, aby to bylo co nejdříve. Jen málokdy totiž potkáte investora, který vám o svém domě dokáže zaníceně vyprávět jako o splněném snu. "Vždycky, už na studiích, jsem chtěl postavit pasivní dům. Později, jak jsem se dozvídal o různých problémech spojených s výstavbou takovýchto domů, jsem snížil nároky a tak nějak počítal se stavbou nízkoenergetickou. Touha mít dům pasivní však ve mně pořád doutnala," popisuje stavebník.

Dnes, necelý rok po zahájení stavby, je sen realitou. Mladá rodina se v těchto dnech stěhuje do domu, který prošel náročným testováním a dnes je držitelem certifikátu pro pasivní domy. A navíc by jeho majitelé měli získat i dotaci z programu Zelená úsporám. Cesta k pasivnímu domu s moderní tváří byla rychlejší, než je obvyklé: "Nakonec rozhodla porada s architekty a výběr materiálu. Zjistili jsme, že s využitím systému KMB Sendwix, dostatečnou izolací a kvalitním zasklením přece jen dosáhneme náročných kritérií požadovaných v charakteristice tzv. pasivních domů," doplňuje majitel.

(Dez)orientace

Pasivní dům není jen stavba. I když jsou kritéria jasně dána (viz rámeček), podstata pasivního stavění je komplexní záležitost. "Nestačí řešit pouze tepelné izolace. Je to i o orientaci na pozemku, o tvaru domu a další specifikách," vysvětluje náš hostitel. I proto bylo v případě této stavby na začátku komplikované vysvětlovat všem zúčastněným úřadům kupříkladu orientaci stavby: "Úřady požadovaly orientaci hřebenem podél komunikace. Což ale v našem případě nevyhovuje orientaci vůči světovým stranám podle pasivních standardů," dokládá majitel svá tvrzení názornou ukázkou. "Potýkali jsme se třeba s argumenty představitelů chráněné krajinné oblasti, přitom podle našeho názoru je skutečnost, že je dům energeticky nenáročný, pro přírodu mnohem důležitější, než orientace hřebene." Vzhledem k tomu, že pro pasivní domy je nevhodné použít k prosvětlení podkrovních místností střešní okna, byla zvolena orientace hřebene střechy ve směru východ - západ, tudíž kolmo ke komunikaci, aby bylo zajištěno dostatečné proslunění všech obytných místností. Dům je zároveň posazen co nejblíže k severní hranici pozemku, aby se eliminovalo případné zastínění sousedním domem z jižní strany, což by mohlo mít negativní vliv na předpokládané solární zisky domu. Orientace střechy vyhovuje i z důvodu umístění kolektorů pro solární ohřev vody na její jižní stranu.

Co je pasivní dům

Norma ČSN 73 0540 jej popisuje následovně:

Pasivní domy jsou budovy s roční měrnou potřebou tepla na vytápění nepřesahující 15 kWh/(m2a). Takto nízkou energetickou potřebu budovy lze krýt bez použití obvyklé otopné soustavy, pouze se systémem nuceného větrání obsahujícím účinné zpětné získávání tepla z odváděného vzduchu (rekuperací) a malé zařízení pro dohřev vzduchu v období velmi nízkých venkovních teplot. Navíc musí být dosaženo návrhových teplot vnitřního vzduchu po provozní přestávce v přiměřené (a v projektové dokumentaci uvedené) době. Současně nemá u těchto budov celkové množství primární energie spojené s provozem budovy (vytápění, ohřev TUV a el. energie pro spotřebiče) překračovat hodnotu 120 kWh/(m2a).


Po návštěvě "na místě činu" nelze než dát majiteli za pravdu - dům zapadl do krásné zvlněné krajiny, nijak nevyčnívá ani neupozorňuje. Přesto se může pochlubit zřídkavou elegancí a nenuceností.

Dům jako z pohádky

I když dům tvarově ani formálně nijak nevybočuje z klasických představ o rodinném domě, neodpovídá ani zažitým představám o domech pasivních. Často se můžete setkat s obavami typu "bude to mít malá okna, navíc se nesmí otevírat" a podobně, které se nezakládají na pravdě. Dům na Šumpersku je toho jasným důkazem - velké prosklené plochy v přízemí i nikterak rozměrově úsporná okna (architektem zajímavě navržená se zapuštěnými rámy a se "ztraceným překladem" neboli "až po strop") dotvářejí celkově moderní charakter stavby až s archetypálně jednoduchými tvary. Okna mají co největší nečleněné prosklené plochy pro dosažení optimálních tepelnětechnických parametrů. Zmiňovaná okna v přízemí jsou navíc opatřena venkovními žaluziemi. Architekti Tomáš Dvořák a Martina Matějková z brněnského studia Tomáš Dvořák architekti, s. r.o., přitom k vytvoření iluze "klasického domu v moderním kabátě" využili ty nejjednodušší nástroje - čisté světlé omítky, již zmíněné velkorysé prosklení a částečný modřínový obklad.

Pasivní sendvič

Konstrukční systém plně využívá výhody programu KMB Sendwix - vápenopískové tvarovky, které jsme podrobně představili v minulém čísle magazínu. Nárokům na pasivní stavbu vyhovuje hned z několika důvodů - má výborné tepelněizolační vlastnosti i skvělé akumulační vlastnosti, které obyvatelé ocení především v zimních měsících. Výhodný je rovněž způsob zdění - na lepidlo. Tento typ tenkovrstvého zdění zamezuje vzniku tepelných mostů mezi jednotlivými řadami cihel.


Tvar domu je jednoduchý a kompaktní - typický znak pasivních domů.
 
Jedinou "ozdobou" klasicky pojatého domu je částečný dřevěný obklad fasády.

Všechny svislé nosné obvodové a vnitřní konstrukce jsou z vápenopískových tvarovek KMB - Sendwix 16DF-LD o tloušťce 240 mm. Vždy první vrstva zdiva na základové desce byla řešena jako tepelněizolační, a to buď tvarovkami Ytong nebo Schock Novomur v závislosti na přenášeném zatížení. Všechny obvodové konstrukce mají hodnotu součinitele prostupu tepla U < 0,15 W/(m2K).


Specifikem stavby ze sendwixu je vedení rozvodů v podlaze či v drážkách dle předpisu výrobce. Rozvody se nejčastěji vedou přizdívkou.
 
I pasivní dům může nabídnout velkoplošná okna a nerušené výhledy.

Vzhledem k nárokům na tepelnou akumulaci jsou i vnitřní nenosné příčky ze stejného materiálu jako obvodové zdi - z vápenopískových tvarovek KMB - Sendwix 4DF-LD o tloušťce 115 mm zděné na lepidlo. Že se jedná o komplexní systém se širokými možnostmi využití dokazuje i použití Sendwixu na vodorovné nosné konstrukce - překlady příček a otvorů jsou ve větší míře systémové (KMB - Sendwix překlad 2DF) nebo atypické monolitické.

Tepelná pohoda

Základem pasivního domu jsou tedy vhodně zvolené i provedené obvodové konstrukce opatřené dostatečnou vrstvou tepelné izolace. V tomto případě byla použita izolace z pěnového polystyrenu o tloušťce 300 mm (systém Baumit Klebe Anker). Důležitá je i izolace šikmé střechy - v tomto případě je "pod sedlem" s tříplášťovou konstrukcí vložena izolace z minerální vaty ve dvou vrstvách. V součtu izolace mezi krokvemi i pod nimi dosahuje tloušťky až 400 mm. Vatou jsou obaleny i všechna citlivá místa stavby - choulostivé z hlediska vzniku tepelných mostů, jako například věnec. Pod skvělé parametry domu se podepisují i zmíněná okna - v dřevěných europrofilech osazená trojskla s argonovou výplní.


Snímek ze stavby napovídá o konstrukci pasivní novostavby.
 
Bez zateplení se pasivní hodnoty dosahují jen těžko. Zde je vidět skladba pasivnícho sendviče - vápenopísková cihla KMB Sendwix a 30 cm izolace z pěnového polystyrenu.

Podmínkou pro fungování pasivního domu je neprůvzdušnost konstrukce. Tu zabezpečuje především vnitřní omítka na obvodových stěnách a dřevoštěpovými deskami v krovu. Největší důraz kladli stavitelé na řešení problematicky utěsnitelných detailů v místech napojení různých konstrukcí a také v místech prostupů všech instalací vzduchotěsnou obálkou budovy.

Bez topení

Tam, kde byste hledali klasické "teplé" srdce domu v podobě plynového kotle či obdobného zařízení na tuhá paliva, nenašli byste nic. Technologickým srdcem domu je v tomto případě strojovna, která zpracovává odlišné vnější energetické zdroje. Dům nemá klasický otopný systém, většinu potřeby tepla zabezpečují tepelné zisky ze slunce, obyvatel domu a elektrických spotřebičů. Pro ohřev teplé užitkové vody slouží teplovodní solární systém. Větrání zajišťuje vzduchotechnická jednotka (Atrea) s možností dohřevu vzduchu v zimních měsících. Při pohledu na nepatrné "výdechy" vzduchotechniky v průřezu se zdá, že dům s užitkovou plochou 131 m2 nebude možné vytopit. Domácí pán nás však ubezpečuje o opaku: "Navzdory tomu, že jsou na pohled nevelké a v klidové zóně ve druhém podlaží jen po dvou v každé z místností, jsou ve skutečnosti naddimenzované. Vzduch je totiž lepší tepelný izolant než vodič, proto je rekuperace s dohřevem v našem případě spíše doplňkem než hlavním zdrojem tepla. Cílem je teplo akumulovat a neztrácet přirozenou cestou." Dům díky tomu při svém provozu spotřebuje výrazně nižší množství energie než většina běžných novostaveb.

Pasivní rodinný dům Nový Malín

Architekt: Tomáš Dvořák, Martina Matějková, Tomáš Dvořák architekti, s.r.o., Brno
Dodavatel: Jan & Co, s. r. o., Postřelmov
Kapacita: RD 5 + kk
Zastavěná plocha: 96 m2 (dům), 12,5 m2 přístřešek na kola
Obytná užitková plocha: 131 m2 (dům)
Vytápěná podlahová plocha: 150,96 m2 (dům) podle TNI 73 0329
Obestavěný prostor: 670 m3
Konstrukční systém: KMB Sendwix
Zateplení: fasády 300 mm EPS (Baumit), střecha 400 mm skelná vata (Orsil)
Vzduchotechnika: Atrea
Realizace: 09/2009 - 08/2010


Naše návštěva přepadla domácí prakticky při dokončovacích pracích. Po přestěhování čeká majitele ještě spousta práce se zahradou a dalšími typicky "domkářskými" záležitostmi, které ovšem vlastní stavbu nijak neovlivňují. My jsme si však na mladé odvážné rodině vymohli příslib další návštěvy - třeba po zimě, až bude jasno, jak dům a jeho obyvatelé zvládli i drsnější klima. Na závěr jsme si však neodpustili typickou otázku - Kdy myslíte, že se vám investice do pasivního domu vrátí? Majitel nás upřímností své odpovědi nijak nepřekvapil: "Nikdy. Ale ekonomická návratnost nebyla naší motivací. Chtěli jsme pasivní dům, vyzkoušet si, jaké je jej postavit a obývat. A to se nám splnilo."

My budeme sympatickým majitelům přát, aby se jim plnila i další přání.

Blower Door test

Po dokončení vzduchotěsné obvodové schránky provedl generální dodavatel tzv. Blower Door test, při kterém se pomocí ventilátoru vytvoří v uzavřeném objektu mírný podtlak, který odhalí všechny případné netěsnosti (uzavření se musí týkat i všech konstrukčních otvorů). Měří se přitom míra výměny vzduchu v interiéru. V podmínkách pro přiznání certifikátu pasivního domu stojí, že naměřený výsledek při přetlaku i podtlaku musí být menší než 0,6 1/h. Dům prošel s výsledkem 0,52 1/h.

 
 
Reklama