Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hlasování v soutěži Pasivní dům 2017 je v plném proudu. Hlasujte a vyhrajte!

Pasivní domy jsou nejmodernější stavby současnosti. Jsou kvalitní, ekologické a zdravé pro své obyvatele. V Česku se jich každoročně postaví stovky, stejně jako energeticky úsporných budov. Jenže, které z nich, jsou nejlepší? Pomozte nám je najít!

Od pondělí 8. ledna 2018 můžete hlasovat pro Vámi vybrané 3 domy z celkem 44 soutěžních budov, které splnily podmínky pro účast v soutěži, a vyhrát hodnotné ceny.

Hlasování veřejnosti probíhá 8. – 31. ledna 2018 na www.pasivni-dum.cz, do hlasování veřejnosti postoupily všechny budovy, které splnily soutěžní podmínky. Vítěz bude určen na základě počtu hlasů a získá Cenu veřejnosti, kterou je iPad Pro 10.5“.

A proč byste se měli do hlasování zapojit? Každý hlasující získá volnou vstupenku na veletrh FOR PASIV 2018 a tři hlasující, jejichž odpověď na soutěžní otázku bude nejblíže skutečnosti, vyhrají mobilní telefon Huawei P10 Lite nebo víkendový pobyt v Českém ráji pro celou rodinu, které věnovala do soutěže společnost ATREA.

Vyhlášení vítězů proběhne 8. února 2018 na začátku společenského večera při příležitosti Mezinárodní konferenci Centra pasivního domu a šestého ročníku veletrhu nízkoenergetických, pasivních a nulových staveb FOR PASIV, který se uskuteční 8. – 10. 2. 2018 v PVA EXPO PRAHA v Letňanech.


Vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada, novostavba kancelářské budovy
Vzdělávací a poradenské centrum Otevřená zahrada, novostavba kancelářské budovy

Soutěž si klade za cíl vyhledat, zmapovat a ocenit nejzajímavější úsporné stavby na území České republiky. Do soutěže lze přihlásit nejen domy v pasivním či nulovém standardu, ale i další stavby s velmi nízkou energetickou náročností – ať už jde o novostavby či rekonstrukce rodinných domů, bytové nebo administrativní budovy.

Přihlásit stavbu do soutěže bylo možné do 30. listopadu 2017. V prosinci zasedala odborná porota, která vybrala vítěze v kategoriích Pasivní dům a Ostatní energeticky úsporné budovy. Členy odborné poroty jsou Kateřina Maštalířová (ABF, a.s.), Iva Mědílková (PROJEKTIVA CZ, s.r.o.), Jan Bárta (Centrum pasivního domu, z.s.), Ondřej Chybík (Chybik + Kristof Architects & Urban Designers), Jakub Hrbek (Státní fond životního prostředí České republiky), Libor Hrubý (Centrum pasivního domu, z.s.), Jiří Kučera (Business Media), Josef Smola (Centrum pasivního domu, z.s.) a Libor Urbášek (Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., divize Isover).

Dům na větrném kopci, novostavba rodinného domu
Dům na větrném kopci, novostavba rodinného domu
RD Litice, novostavba rodinného domu
RD Litice, novostavba rodinného domu

Více informací o soutěžní přehlídce a fotografie jsou k nahlédnutí zde: www.pasivni-dum.cz

Soutěžní přehlídku pasivních domů a domů s velmi nízkou spotřebou energie vyhlašuje ABF ve spolupráci s Centrem pasivního domu a za podpory Státní fondu životního prostředí České republiky a Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

O společnosti Centrum pasivního domu a veletrhu FOR PASIV:

Centrum pasivního domu (CPD) vzniklo jako nezisková organizace v roce 2005 s cílem podpořit šetrnou výstavbu v České republice a stát se hlavním kontaktním místem pro nejširší veřejnost. Zároveň Centrum v rámci svých prezentačních a vzdělávacích aktivit veřejnosti ukazuje, že kvalitně postavené, ekologické a zdravé bydlení je moderní, komfortní a dostupné prakticky každému. CPD sdružuje fyzické a právnické osoby, které mají zájem podporovat a propagovat standard pasivního domu. Dodnes je nejvýznamnější a nejrozsáhlejší odbornou platformou, která podněcuje a moderuje diskusi v oblasti výstavby budov v pasivním standardu napříč expertní i laickou veřejností.

Veletrh FOR PASIV je určen všem specialistům, odborníkům a těm, kdo se zajímá o nízkoenergetické, pasivní a nulové domy. Probíhá každoročně v únoru, kdy se zájemci o takové bydlení připravují na nadcházející stavební sezónu a rozhodují se o jednotlivých materiálech, technologiích či způsobu financování. V pořadí 6. ročník veletrhu FOR PASIV proběhne v multifunkčním areálu v PVA EXPO PRAHA v Letňanech souběžně s veletrhem CESTA DŘEVA, STŘECHY PRAHA v termínu od 8. do 10. února 2018. Součástí souběhu veletrhů bude i okresní kolo velmi oblíbené soutěže učňů ve stavebnictví SUSO.