Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dům se třemi P(é) sbírá ocenění

Dům se třemi P(é) ve Vrbně pod Pradědem zaujal svým moderním řešením, a to jak dispozicemi, tak architekturou, která byla značně omezována stavebními regulativy chráněné krajinné oblasti.




Jsme rádi, že jsme v RD Rýmařov mohli pro majitele Davida a Kamilu postavit pasivní dřevostavbu s nádherným výhledem na Praděd. Dům jsme ocenili nejen my a jeho majitelé, ale také čtenáři časopisu DŘEVO & stavby.

Čím dům se třemi P(é) oslnil odbornou porotu i čtenáře?
Pasivní dům ve Vrbně pod Pradědem musíte vnímat jako celek zasazený v přenádherné krajině. Perfektní pozemek s výhledem doplnila moderní dřevostavba, která svým architektonickým pojetím nijak nenarušovala harmonii chráněné krajinné oblasti. Nejen to ocenila odborná porota. Zaujalo také to, že majitelé šli tak trochu proti proudu a zvolili difuzně otevřenou konstrukci domu. Ta je sice nákladnější, ale pro majitele byla jasnou volbou.

„Pocitově ji vnímám jako zdravější konstrukci z hlediska vnitřního prostředí. Samozřejmě ale netvrdím, že difuzně uzavřená je špatná. Vždycky je to o správném způsobu užívání domu, zejména o správném větrání a vytápění," říká pan David.

Čtenáře zaujal moderní vzhled domu a také praktické vnitřní dispozice. Tradiční, ale dnes u novostaveb méně obvyklá samostatná kuchyně, velká okna v přízemí a možnost obývat ve stáří pouze přízemí, aniž by majitelé protopili majlant.

 
 
Reklama