Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Developer JRD letos chystá první energeticky aktivní bytový dům

Developerská společnost JRD, specializují se na nízkoenergetické a pasivní bydlení, loni prodala více než 100 pasivních bytů za 500 milionů korun, což je meziročně o 200 milionů Kč více.

Letos chystá i první energeticky aktivní bytový dům. Podle dnešního sdělení firmy jde o světový unikát, neboť srovnatelný projekt nikde dosud nestojí. Energeticky aktivní neboli plusové budovy vyrobí více energie, než samy spotřebují. Zatím se stavěly pouze jako rodinné domy a spíše ojediněle.

Společnost JRD se stavbě energeticky úsporných bytů věnuje od svého založení v roce 2003. "Rozhodli jsme se jít cestou zdravého a úsporného bydlení. Environmentálně šetrná výstavba, která klade důraz na ekologii, minimální provozní náklady a přitom lidem nabízí kvalitní a komfortní byty v architektonicky povedených stavbách, je budoucností rezidenčního developmentu. Protože chceme i nadále udávat směr v této oblasti, rozhodli jsme se opět posunout hranici úsporného bydlení a připravujeme první energeticky aktivní bytový dům," prohlásil majitel JRD Jan Řežáb. Dům by měl vyrůst v rámci další etapy stávajícího projektu Ecocity Malešice.

Energeticky aktivních budov i jako rodinných domů není dosud mnoho. Jednu z nich nechal postavit majitel JRD Jan Řežáb pro svou rodinu v Plzni-Bolevci. Loni za tento dům získal českého ekologického Oskara.

Rostoucí zájem Čechů o energeticky úsporné bydlení podle Řežába dokládá mimo jiné to, že ze všech loni dokončených bytů mají v nabídce už jen jeden. Proto letos společnost plánuje zahájit třetí etapu projektu Ecocity Malešice a Rezidence Trilobit na okraji Prokopského údolí. Připravovat bude i další bytové domy, například na Praze 4 v Libuši či dva nové projekty v Malešicích.

"Zvažujeme také vstup na mimopražský trh a uvažujeme i o expanzi do zahraničí. Zajímají nás naši nejbližší sousedé Německo a Rakousko, kde vidíme velký potenciál pro energeticky úsporné bydlení," naznačil další plány společnosti Řežáb. Společnost JRD je lídrem na trhu nízkoenergetických a pasivních domů v Česku. Za 12 let na trhu postavila 14 rezidenčních projektů, aktuálně jich má v portfoliu šest. K větším patří Ecocity Malešice a Park Hloubětín.

 
 
Reklama