Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Shoda na konferenci Pasivní domy 2014: technologie máme, chybí politická strategie

Hlavním městem energeticky úsporného stavebnictví se stalo minulý týden na dva dny Brno.

Do místního Kongresového centra se sjely stovky odborníků, aby si vyměnily aktuální poznatky o navrhování, stavbě i rekonstrukcích domů do energeticky pasivního standardu. Konferenci navštívilo 320 specialistů, kteří získali nové informace a zkušenosti ve všech oblastech souvisejících s projektováním a výstavbou pasivních domů.

Jedním z hlavních řečníků na konferenci nebyl stavař ani architekt, ale zástupce regionální vlády z Bruselu. Grégoire Clerfayt, ředitel oddělení energetiky, prezentoval unikátní program, jehož výsledky mohou být inspirací i pro české úřady. Za deset let se pomocí koherentní strategie podařilo vytvořit z energeticky neúsporného regionu jednoho z evropských premiantů.

Od roku 2015 se budou v Bruselu stavět pouze pasivní domy. "Základem je nebát se vytyčit si jasný cíl a zapojit do procesu všechny ochotné aktéry, mezi nimiž sdílíte informace a zkušenosti," doporučoval zúčastněným politikům a úředníkům Clerfayt. V bruselském regionu se díky programu podařilo v období 2004–2012 snížit energetickou náročnost o 14 %, přestože počet obyvatel o 14 % vzrostl. Na potřebnosti dlouhodobé a jasné strategie se shodovali i přítomní projektanti a zástupci stavebních firem.

Na konferenci byly prezentovány také nejnovější tuzemské projekty postavené v pasivním standardu, mezi nimiž zaujala zejména základní umělecká škola v Holicích. "V Česku už funguje mateřská škola, dům pro seniory, několik bytových domů, administrativní budovy a samozřejmě stovky a stovky rodinných domů. Energeticky pasivní standard se osvědčil a záleží už jen na nás, jak smysluplně tyto zkušenosti využijeme v dalším rozvoji českého stavebnictví," uvedl Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu, které konferenci pořádalo.
Příští rok se konference uskuteční na podzim v Bratislavě.


Centrum pasivního domu, z.s.
logo Centrum pasivního domu, z.s.

Jsme nezávislé sdružení, které dělá téměř 20 let osvětu zdravému a úspornému bydlení. Sdružujeme přes stovku ověřených firem a specialistů, kteří energeticky úsporné a zdravé domy navrhují, staví, rekonstruují nebo pro ně vyrábí technologie a komponenty. ...

 
 
Reklama