Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Desítky pasivních domů po celém Česku se otevřou veřejnosti

Ve dnech 7. – 9. listopadu 2014 se konají již jedenácté Dny otevřených pasivních domů, největší celosvětová akce o životě v energeticky šetrných domech.

Od pátku do neděle se tak může kdokoli zeptat majitelů pasivních domů na to, jak se jim v jejich úsporném domě žije a jak takový dům vlastně funguje. V Čechách bude otevřeno hned několik desítek pasivních domů. V plánu jsou i speciální exkurze v okolí Brna a Prahy.

Stavba či rekonstrukce domu je nákladnou investicí, o které se vyplatí si dopředu získat co nejvíce informací. Dvojnásob to platí pro pasivní a nulové domy, kolem kterých mezi lidmi stále koluje celá řada mýtů a pověr.

Během Dnů pasivních domů mají zájemci o energeticky úsporné a zdravé bydlení možnost si přímo pohovořit s majiteli či staviteli těchto staveb, zeptat se na cokoli je zajímá a zjistit, jak budovy s nízkou spotřebou energie fungují v praxi. Právě tyto informace z první ruky jsou to nejjednodušší a nejpřímější cestou zjistit, jak to s pasivními domy skutečně je. Mnozí návštěvníci jsou překvapeni, když jim majitelé řeknou, že během roku větrají okny, díky rekuperaci vzduchu jsou méně nemocní a vytápění celého domu je vyjde jen na pár tisíc ročně,“ vysvětluje Iva Černá z Centra pasivního domu.

Do akce je zatím přihlášeno více jak 50 pasivních domů po celé České republice. Nejvíce pasivních domů je aktuálně přihlášeno ze Středočeského, Jihomoravského a Plzeňského kraje. Pořadatelé z Centra pasivního domu, které akci v Česku každoročně koordinuje, očekávají, že aktuální počet se ještě během října zvýší o dalších deset až dvacet domů. Aktuální mapa s otevřenými objekty je na našich webových stránkách.

Návštěvníci, kteří budou chtít v jeden den objet hned několik pasivních domů, budou moci navíc využít nabídky speciální exkurze a nasednout v Praze nebo Brně do připraveného autobusu. Exkurze se budou konat v sobotu 8. 11. a je nutné se na ně přihlásit na webových stránkách

Na dalších místech v Čechách i na Moravě budou probíhat přednášky a poradenství. Podrobné informace o doprovodných akcích se objeví během druhé poloviny října na stránkách Centra pasivního domu.
V loňském roce se v Česku otevřel rekordní počet pasivních domů. Majitelé tehdy přihlásili celkem 75 otevřených pasivních domů a nechyběla mezi nimi administrativní budova, vzdělávací centrum a mateřská školka. Během prodloužené víkendu se do pasivních domů přišlo podívat kolem 1 400 návštěvníků. Pořadatelé z Centra pasivního domu věří, že letos se jim podaří návštěvnost ještě překonat.

Pozvánka na Dny otevřených pasivních domů.


Centrum pasivního domu, z.s.
logo Centrum pasivního domu, z.s.

Jsme nezávislé sdružení, které dělá téměř 20 let osvětu zdravému a úspornému bydlení. Sdružujeme přes stovku ověřených firem a specialistů, kteří energeticky úsporné a zdravé domy navrhují, staví, rekonstruují nebo pro ně vyrábí technologie a komponenty. ...

 
 
Reklama