Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Hmoždinky do tlustého zateplovacího systému ano či ne?

To je častá otázka jak investorů, prováděcích firem, tak i odborné veřejnosti. Pro vápenopískové zdivo Kalksandstein Zapf Daigfuss se žádné hmoždinky nepoužívají.

Zateplení vápenopískového pasivního domu - celoplošné lepení desek


Pro vápenopískové zdivo Kalksandstein Zapf Daigfuss se žádné hmoždinky nepoužívají.

Možné to je z několika následujících důvodů:

1. Zdivo je maximálně přesné, povrch je mimořádně pevný, přídržný, homogenní, ale zároveň nasákavý

2. Díky tomu je možné použít celoplošné lepení izolantu. Přídržnost lepidla na polystyren je předpisy ETAG předepsána na min. 0,1 MPa, na minerální vatu je to 0,08 MPa. V praxi se tyto hodnoty pohybují také často 0,2-0,3 Mpa. Jedna hmoždinka unese max. cca 250 kg. Pokud jich je tedy umístěno 6 ks/m2, je jejich únosnost cca 10 - 20x nižší než únosnost spoje Kalksandstein lepidlo-polystyren. Přídržnosti lepidlo KS jsou samozřejmě ještě mnohem vyšší než přídržnost spoje lepidlo-polystyren.

Na povrchy, které jsou buď příliš měkké a nepřídržné (typicky porobeton) nebo příliš nerovné (typicky pálené cihlové výrobky) celoplošné lepení izolantů nelze uplatnit - v tom případě mají hmoždiny své opodstatnění. U zateplovacích systémů tl. 300 mm a více je pak cena těchto kotvících prvků závratná - i přes 300 Kč/m2, což převyšuje mnohdy cenu i izolantu. U vápenopískového zdiva Kalksandstein Zapf Daigfuss je možné tyto náklady ušetřit.

Kalksandstein CZ s.r.o., vápenopískové cihly Zapf Daigfuss
logo Kalksandstein CZ s.r.o., vápenopískové cihly Zapf Daigfuss

Kalksandstein CZ s.r.o. - výroba a prodej vápenopískových cihel. Jejím hlavním cílem je poskytovat odborné poradenství v oblasti stavebních hmot a technologií pro nejstaršího výrobce vápenopískových cihel Zapf Daigfuss. Naši odborníci Vám poradí se všemi ...

 
 
Reklama