Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Centrum pasivního domu a CzGBC založily novou iniciativu Šance pro budovy

Ve své nové iniciativě Šance pro budovy upozorňují na skutečnost, že přechod k vyšším energetickým standardům by České republice dokázal přinést více než 223 miliard korun.

Šance pro budovy
Z tiskové konference Centra pasivního domu a České rady pro šetrné budovy

Neziskové asociace Česká rada pro šetrné budovy a Centrum pasivního domu, které sdružují více než 100 předních firem z oblasti stavebnictví, technologií a finančních služeb, oznámily založení nové iniciativy Šance pro budovy. K tomuto kroku je vede skutečnost, že v českých budovách dochází ke zbytečnému plýtvání energií, přestože jsou dostupné prověřené a hlavně nákladově efektivní metody, kterými lze energetickou náročnost budov snížit více než o 50 %.

Iniciativa si klade za cíl vytvořit hnutí, které neutěšenou situaci českých budov pomůže řešit.

Jak pro iniciativu spočítal ekonom ing. Miroslav Zámečník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), při konzervativních předpokladech růstu cen energií 3 % ročně a diskontní sazbě 5 % by vyšší energetické standardy představovaly pro českou společnost přínos více než 223 miliard Kč v průběhu 25 let. V případě vyššího růstu cen energií se tento přínos exponenciálně zvyšuje.

"V budovách můžeme a musíme snížit na minimum zejména potřebu tepla na vytápění, spotřebu energie na přípravu teplé vody, chlazení, větrání a osvětlení", říká Ing. Petr Vogel, předseda představenstva České rady pro šetrné budovy. "Musíme v budovách také zajistit co nejvyšší pokrytí spotřeby energie z obnovitelných zdrojů," dodává ředitel Centra pasivního domu Ing. Jan Bárta.

Doporučení iniciativy Šance pro budovy vychází z požadavků schválené evropské Směrnice o energetické náročnosti budov (2010/31/EU) a navrhuje přibližovat se úsporám v několika postupných krocích.

Iniciativa navrhuje zavedení nízkoenergetického standardu jako požadovaného v co nejbližším možném termínu. Nejlépe již do roku 2013. Následně by od roku 2015 měl být zaveden pasivní energetický standard. Dosažení jak nízkoenergetického, tak pasivního standardu je již dnes možné a prakticky užívané.

Naproti tomu poslední krok vedoucí k téměř nulovému standardu, tedy zavedení požadavků na obnovitelné zdroje, už bude oproti dnešku větší změna, na kterou se bude potřeba připravit. Tento krok navrhuje iniciativa provést v souladu se směrnicí v roce 2020.

Iniciativa Šance pro budovy vyzývá firmy, asociace i veřejnou správu, aby jí v této aktivitě podpořily. Společný postup a dobrá příprava je nutným předpokladem úspěchu: energetických úspor a obecně kvalitnějších budov.

Další informace jsou obsaženy na www.sanceprobudovy.cz.

 
 
Reklama