Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vybíráte plastová okna? Pozor na kvalitu profilů!

Plastová okna toho musí zvládnout skutečně moc: Každý den odolávají dešti, chladu, větru a jiným rozmarům počasí a chrání nás také před hlukem zvenčí. Jen mimořádná kvalita vydrží trvale takové každodenní nasazení. Pevné a kvalitní profily jsou základem kvalitních oken.


Okna od výrobce oken Stavona jsou vyrobena pouze z profilů třídy A

Právě použité profily mají zvláštní význam, protože musí denně nést těžká skla a pevně ukotvit kování. Mimoto jakost profilu rozhodujícím způsobem přispívá k ochraně proti vloupání i k tepelně a zvukově izolačním vlastnostem oken. Kvalitní profily zaručují plnou funkčnost oken i po mnoha letech trvalého užívání.

U plastových okenních profilů definuje norma ČSN EN 12608 zařazení do tříd A, B a C.

  • profily třídy A mají přesně definovanou tloušťku vnější stěny 3 mm,
  • profily třídy B mají tloušťku stěny 2,5 mm; profily třídy C jen 2,3 mm

Profily třídy B mají tenčí stěny. Při jejich výrobě se použije až o 10 % materiálu méně. Tato chybějící hmota vede při testech zatížení (viz graf) k jasně měřitelným rozdílům.

Výsledky technických měření i zkoušek deklarují lepší parametry okna, pokud je k jeho výrobě použitý profil třídy A. Technici společnosti VEKA (přední evropský výrobce okenních profilů, Německo) porovnali vlastnosti profilů, které se lišily pouze tloušťkou vnějších stěn. Měření ukázala významný pokles mechanických vlastností profilů u třídy B ve srovnání se třídou A. Pevnost lomu v rozích poklesla až o 25 %, průhyb vlastním zatížením v drážce zasklení byl až o 25 % větší, šroubované spoje měly o 20-25 % nižší pevnost.


Porovnání mechanických parametrů oken při použití profilů třídy A nebo profilů třídy B

Na první pohled se okna většiny výrobců navzájem skoro neliší. Pro jejich kvalitu jsou však rozhodující použité komponenty a technologie zpracování:

  1. izolační dvojsklo nebo trojsklo různých tlouštěk zasklení
  2. kování pro funkci a obsluhu
  3. profily pro rámy, křídla a jiné konstrukční prvky
  4. kvalitní zpracování (výroba a montáž)

Snižování tloušťky vnějších stěn profilů vede ke zhoršování mechanických vlastností okna a ke snížení životnosti v důsledku rychlejšího opotřebení. V případě, že výrobce použije pro výrobu oken profily třídy B, nemá zákazník zpravidla ani tušení o tom, že je zde možný rozdíl.


Při výběru oken a dveří je třeba mít na paměti následující:

  • výběru druhu oken i výběru jejich výrobce je třeba věnovat mimořádnou pozornost
  • je nutné se zajímat, z jakých materiálů (profily, zasklení, kování) jsou poptávaná okna vyrobena
  • okna musejí splňovat potřebné normy, které jsou dány například nároky na tepelné vlastnosti budov
  • důležité je vědět, zda jsou použité materiály a celý výrobek opatřeny příslušnými certifikáty
  • příslušné kvalitativní normy (certifikáty ISO) musí splňovat celý výrobní proces

V poslední době je tuzemský trh zahlcován výrobky s tloušťkou stěn spadající do třídy B. Použití profilu se sníženou tloušťkou vnější stěny má ale za důsledek ztrátu podstatných vlastností finálních výrobků jako je životnost a funkčnost. V důsledku snížení kvality produktu přibude pravděpodobně počet reklamací zákazníků, kteří se budou obracet na dodavatele (stavební firmy). Důsledkem toho bude jednak zhoršení vlastního jména dodavatele a potažmo i zhoršení náhledu zákazníků - investorů na dodavatelský obor jako takový. Použití profilů se sníženou tloušťkou stěny při výrobě oken a tolerance takového stavu (zejména z finančních důvodů) může vést v budoucnu k ohrožení celého oboru, z důvodu ztráty důvěry zákazníků.

Je třeba však říci, že řada českých výrobců se kvalitě výroby věnuje velmi zodpovědně, jejich výrobky vše potřebné splňují, a tak lze očekávat kvalitní a bezproblémový výrobek. Takový výrobek je zpravidla označen výrobním štítkem, který transparentně vypovídá, kdo okna vyrobil a kam se obrátit na servis. K orientaci zákazníka přispívá také Asociace českých výrobců otvorových výplní, která sdružuje tuzemské výrobce s kvalitní produkcí.

www.stavona.cz

 
 
Reklama