Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Péče o eurookna

Dřevěná eurookna mají proti plastovým oknům řadu jasných výhod. Za slabinu je považována nezbytnost péče o povrchovou úpravu eurooken. Jak je to s péčí o dřevěná eurookna ve skutečnosti?

Jaké mají eurookna výhody?

Eurookna přinášejí do interiéru krásu dřeva, přírodní materiál příjemný na dotyk a pocit luxusu. Uplatní se nejenom při rekonstrukcích historických objektů, ale je stále žádanější do novostaveb domů a bytů.

Dřevo je přírodním materiálem, eurookna tak vyhoví i ekologickým požadavkům obnovitelnosti zdrojů. I vlastní výroba eurooken je, oproti výrobě plastových nebo hliníkových oken, ekologická. Energetické nároky jsou asi poloviční proti výrobě plastu. Hlavní je ale ověřená dlouhodobá životnost eurooken.

Eurookna mají špičkové technické vlastnosti tepelnou izolaci i útlum hluku. Mají ale i jiné méně známé technické výhody. Velkou předností je vysoká tvarová stabilita. Díky menší hmotnosti lze vyrobit velké rozměry oken, prosklené stěny a oblíbené posuvné portály. Ze dřeva jdou také vyrobit atypické tvary oken, které plast neumožňuje. Dobrou zprávou pro hospodyňky je fakt, že eurookna méně přitahují prach a v případě poškození je poměrně snadné je opravit.

Povrchová úprava eurooken

Kvalita eurooken závisí z velké části na povrchové úpravě. Je třeba, aby byla vícevrstvá, technologicky správně provedená. Dřevěná eurookna Vekra jsou nejprve ošetřena proti plísním, hnilobě a dřevokazným houbám. Vrchní vrstva aplikovaná vysokotlakým nástřikem tvoří po vyschnutí tvrdý, avšak elastický povrch. Celá technologie zahrnuje i schnutí vrstev v sušícím tunelu, pro zaručení stabilní kvality a perfektního zpracování.

Pokud mají eurookna kvalitní povrchovou úpravu, není třeba bát se její údržby. Výrobce eurooken by měl zákazníkovi vždy poskytnout návod jak postupovat a zabezpečit dodávku balíčků pro servis a údržbu eurooken. Zákazníci často využívají také servisní služby, kdy se výrobce dlouhodobě o okna stará.


Jak ošetřovat eurookna

Kromě promazání kování a péče o těsnění je třeba eurookna dvakrát ročně ošetřit přípravkem doporučeným výrobcem. Není to nijak obtížné, stačí při pravidelném mytí přetřít povrch oken houbičkou napuštěnou specielním přípravkem. Jeho použití zajistí doplnění povrchových vrstev potřebnými, zacelení mikrotrhlin a celistvost ochranného filmu.

Jednou za pět let by měla být provedena obnova nátěru a výrobci také většinou poskytují záruku na povrchovou úpravu v této délce. Eurookna Vekra díky své špičkové povrchové úpravě vydrží za normálních podmínek bez nutnosti nátěru až 10 let. Aplikace nátěru však není opět nijak náročný úkol, který by nezvládl průměrně šikovný člověk. Výrobce však i tyto práce na požádání zajistí.

Pokud je povrch eurookna jakkoliv poškozen, je třeba zajistit odbornou opravu. Jedině tak jsou eurookna chráněna a mohou svým uživatelům dlouho a spolehlivě sloužit.

Pokud budete vybírat eurookna, oslovte poptávkou také Vekra okna, která je součástí největšího výrobce oken v České republice společnosti Window Holding a.s. Okna Vekra jsou pro již 20 let jistotou správné volby pro desetitisíce zákazníků.

 
 
Reklama