Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Také plastová okna potřebují údržbu

Plastová okna vydrží 50 i více let, dřevěná eurookna přežijí celé století. Plastová okna nepotřebují údržbu povrchu, ale i ony potřebují péči. Jedině tak budou spolehlivě a dlouho sloužit. Jak na to?

Péče o povrch plastových oken

Plastová okna mají povrch z odolného plastu a tak nevyžadují žádnou speciální údržbu kromě běžného mytí. Hlavní zásadou pro všechny typy oken je nikdy nepoužívat čistidla s příměsí hrubých částic, to platí i o drátěnkách a brusných papírech. Také rozpouštědla, zásaditá či kyselá čistidla, ředidla a jiné agresivní látky by mohly povrch poškodit.

Barevné folie, kterými jsou potažena plastová okna, jsou pro běžný provoz dostatečně odolné. Podle barvy povrchové folie bývá probarven také vnitřní plastový profil. Pokud dojde k mechanickému poškození povrchu, ať už bílých plastových oken nebo poškrábání barevné fólie, doporučujeme nechat okno odborně opravit výrobcem.

Jak na opravy povrchu plastových oken

Servisní technici mají speciální sady na opravy oken a jsou proškoleni. Poškození tak odstraní či alespoň minimalizují. Pokud se zákazník rozhodne, že si pomůže sám, měl by se minimálně vždy nejprve poradit s výrobcem oken, protože jinak riskuje i nenávratné poškození.

Vekra plast premium 90 - základní
Vekra plast premium 90 - základní
Plast v dekoru dřeva
Plast v dekoru dřeva

Péče o kování u plastových oken

Hladké otevírání oken a ochranu před vloupáním zajišťuje u všech typů oken kování. Plastová okna by měla mít celoobvodové, seřiditelné vždy ve všech třech směrech. Jedině tak je zajištěno, že okna budou přinášet očekávané úspory díky tepelně izolačním vlastnostem.

Kování vyžaduje, aby plastová okna byla 1x ročně promazána mazacím tukem nebo olejem, a to přesně podle návodu výrobce. Výrobce v návodu stanoví mazací místa, kde je nutné kápnout olej a promazat uzávěry. Při skápnutí oleje na povrch okna, je možné otřít jej pouze suchým hadříkem, v případě větších olejových skvrn lze použít prostředek na bázi lihu.

Samostatnou kapitolou je seřízení oken pro nastavení optimálního přítlaku křídla k rámu. Výrobce v návodu stanoví, jak a kde plastová okna seřídit. Montážníci by měli okna správně seřídit a zákazníkovi postup vysvětlit. Pokud si na to zákazník netroufá, měl by dodavatel servisní služby za úplatu poskytnout. Na seřízení je čas, když okna začnou drhnout, táhne jimi apod. Asi nepřekvapí, že se tyto problémy vyskytují nejčastěji v zimě.



Plastová okna a jejich těsnění

Plastová okna mají v profilu dvě nebo tři pryžová těsnění. Ta jsou vyrobena z odolného a pružného materiálu, ale i zde je třeba dodržet zásady péče. Důležité je nepokoušet se těsnění z profilu odstraňovat nebo vyměňovat. I toto by měl v případě potřeby provést proškolený odborník. Aby těsnění dlouho vydrželo, doporučuje se, před zimou lehce potřít těsnění glycerinem.

Plastová okna vydrží s jednoduchou údržbou desítky let. V průběhu užívání může nastat situace, že budete potřebovat servis, opravu nebo pomoc s běžnou údržbou. Zákazníci by na to měli myslet už při výběru oken a volit silného výrobce, který zde bude i za dlouhou dobu.

Pokud budete vybírat plastová okna, oslovte poptávkou také Vekra okna, která je součástí největšího výrobce oken v České republice společnosti Window Holding a.s. Okna Vekra jsou pro již 20 let jistotou správné volby pro desetitisíce zákazníků.

 
 
Reklama