Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Naučte svůj dům využívat sluneční energii

Žaluzie už nejsou tím, čím bývaly. Kromě zatemňování a zachování soukromí mají ještě důležitější roli, a sice regulaci solární zisků podle okamžitých klimatických podmínek. V kombinaci s kvalitním izolačním zasklením s meziskelní tepelnou fólií HEAT MIRROR se jedná o revoluční systém, který vám poslouží v každém ročním období.

Na základě změny polohy žaluzií zasklívacího systému INTERM® TF glass blind můžete regulovat intenzitu prostupujícího sluneční záření, a tím měnit tepelně-energetické vlastnosti okenní výplně. Jednoduše tak zvýšíte solární zisky interiéru. A ty jsou v současných nízkoenergetických a pasivních domech důležitým parametrem. Atraktivní řešení větších prosklených ploch proto není s využitím integrovaných žaluzií důvodem k plýtvání, naopak lze s tepelnou energií chytře hospodařit.

Podstata meziskelní tepelné fólie HEAT MIRROR, tepelného zrcadla s hodnotou U = 0,5 W/m2K, spočívá v oddělení meziskelního prostoru na dvě nezávislé izolující komory. Vnitřní plochu izolačních skel pokrývá speciální nízkoemisivní vrstva vzácných kovů a vytváří polopropustné zrcadlo. To propouští viditelné světlo, ale současně odráží infrafialové záření, které přenáší teplo. Tepelné záření je tak odráženo zpět ke zdroji - to znamená ven v létě a dovnitř místnosti v zimě. Zásadní výhodou je také to, že oproti trojsklu je okenní výplň podstatně lehčí a odpovídá dvojsklu. Navíc HEAT MIRROR nepropouští UV záření a zabraňuje tedy vyblednutí předmětů v interiéru.

"Propustnost zvýšených solárních zisků do interiéru je vítanou vlastností v zimním období. V létě se naopak uplatňuje eliminace prostupu slunečního záření a předchází se tak nepříjemnému přehřívání uvnitř domu či bytu," upřesňuje Ing. Jiří Dobrovolný, předseda představenstva společnosti Izolační skla, a.s.


schéma prostupu světla a energie podle polohy žaluzie (hodnoty platí pro INTERM® TF
sporo standart GSb, hodnoty uvedené v závorce platí pro INTERM® TF Pasiv GSb)

A právě takovou variabilitu umožňují okenním výplním meziskelní žaluzie. V topné sezoně lze polohou lamel ovlivnit solární zisky do takové míry, abyste se dostali na jejich hodnotu 60 %. V létě je naopak žádoucí sluneční záření dopadající na povrch vnitřního skla zmírnit. Na okna orientovaná na jižní a západní strany totiž může dopadat obrovské množství slunečního tepla dosahující intenzity až 1000 W/m2. Žaluzie mezi izolačními skly INTERM® TF ji dokáží snížit až na 12 % celkové energie. "I když mohou žaluzie v parném létě odrazit většinu dopadající sluneční energie, podstatnou výhodou tohoto systému je, že přitom zachovají dostatečný prostup viditelného světla dovnitř místnosti," uvádí Ing. Dobrovolný.

Systém ovládání žaluzií může být řízen i elektrickým pohonem, takže stačí podržet tlačítko a zvolit jejich sklon, případně pohyb žaluzie naprogramovat na řídící jednotce. Kromě solárních zisků má systém integrovaných žaluzií ještě další výhodu a tou je zvýšený hlukový útlum otvorové výplně.

Takovou funkci jistě ocení ti, jejichž okna směřují do rušných ulic. Navíc odpadá jakákoliv údržba nebo čištění lamel, protože špína a prach mezi skly jednoduše nehrozí. Právě proto jsou také meziskelní žaluzie optimální pro domácnosti s alergiky. Otázka životnosti meziskelních žaluzií je podrobena náročnému testování, které simuluje jejich pohyb a nahrazuje tak desítky let běžného používání. Proto se na tuto inovativní technologii můžete spolehnout i po stránce konstrukční.

Zajímavé ztvárnění přitom představuje bezrámová varianta zasklení INTERM® TF, která splňuje i ty nejnáročnější požadavky moderní architektury. Esteticky můžete svůj interiér vylepšit libovolným velkoplošným potiskem meziskelní fólie přinášející tomuto jedinečnému systému originální a osobitý výraz.

Pokud tedy přemýšlíte nad výběrem izolačního skla, venkovních žaluzií nebo klimatizace, myslete na jednu z nejmodernějších stínicích technik INTERM® TF glass blind, která vám přinese kompletní řešení ideálního tepelného komfortu a úspory nákladů za vytápění.

 
 
Reklama