Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Technické vlastnosti otvorových výplní

Přehled a doporučení obsahu přílohy ke kupní smlouvě a smlouvě o dílo

Problematika oken a balkonů – otvorových výplní – je velice rozsáhlá a obsahuje mnoho požadavků. Proto vznikla příručka „Technické podmínky pro koupi a montáž oken“, která se snaží jednoduchou, ale vše obsahující formou popsat požadavky na okna tak, aby i méně znalý technik mohl vůči dodavateli uplatňovat svoje požadavky. V článku je úvodní text této příručky, která je k dispozici ke stažení.

V současné době je velmi aktuální výměna oken, stejně jako zateplování. Bohužel existuje mnoho firem (montážních, dodavatelských, výrobních), které k zákazníkům přistupují nekompetentně. Často ani jejich zástupci nevědí, jaké požadavky jsou na okna kladeny a jaké vlastnosti má jimi nabízené okno. Vedle těchto obchodníků, kteří nemají technické znalosti, existují i firmy, které uvádějí nepravdivé informace. Jeden konkrétní příklad za všechny: Na okno byl vydán certifikát, ve kterém se uvádělo, že pro certifikaci bylo použito zasklení se součinitelem prostupu tepla U = 1,1 W/(m2.K) (bez podrobnější specifikace indexem g, tedy uvedením, že se jedná o hodnotu Ug). Výrobce tento certifikát ofotil a doplnil jej o další stránky, kde se uvádělo, že okno má součinitel prostupu tepla Uw = 1,1 W/(m2.K).

Tyto důvody vedly k vytvoření "Technických podmínek pro koupi a montáž oken". Jde čistě o technickou příručku snažící se postihnout všechny obvyklé případy oken, požadavků na ně, jejich hodnocení, zatřídění i jejich osazení. Příručka nemá nahrazovat ani jinak upravovat chystanou normu zabývající se požadavky na zabudované otvorové výplně, příručka vznikla zcela nezávisle a bez vědomostí, co v připravované normě je obsaženo.

Okna a balkonové dveře je obsáhlá tématika a vytvořená příručka zcela jistě neobsahuje vše ani z pohledu oken a jejich osazování a ani není správně právnicky formulovaná. Proto uvítáme spolupráci lidí zabývajících se okny i právem a uvítáme jejich připomínky tak, aby mohly být zapracovány do dalších novelizací textu. V této verzi jsou jednotlivé řádky číslovány, a tak je možné případné připomínky označit číslem řádku, ke kterému se vztahují.

Vzhledem k tomu, že očekáváme větší množství zájemců, se dopředu omlouváme za případné nezodpovězení některých připomínek. Nicméně všechny připomínky či žádosti o spolupráci samozřejmě vítáme. Dotazy je možné klást prostřednictvím: http://mpo-efekt.cz/stredisko/8008. Připomínky a návrhy úprav je možné zasílat na e-mail: roman@e-c.cz. Rádi bychom upozornili, že připravujeme obdobný text o kontaktním zateplování, který by měl být připraven již letos. Uvítáme odborníky, kteří by měli zájem na přípravě a dokončení tohoto spolupracovat.

Technické vlastnosti otvorových výplní ve formátu PDF.

English Synopsis
Technical characteristics of windows and doors

Overview of the contents and recommendations to the appendix in a purchase contract and contract for work. The issue of windows and balconies – windows and doors - is very extensive and contains many requirements. This resulted in the manual “Technical conditions for the purchase and installation of windows”, which seeks a simple, yet all-encompassing for to describe the requirements for the windows, so less sophisticated techniques could apply to suppliers. The article is the introductory text of this guide, which is available for download. This is purely a technical manual that tries to cover all the usual cases of windows, requiring them, their evaluation, classification and their density. The manual does not replace or otherwise alter the forthcoming standard dealing with the requirements for windows and doors in buildings. The manual is completely independent and does not know about what is included the upcoming standard.

 
 
Reklama