Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výhody a nevýhody francouzských oken

V posledních letech se stále více používají namísto klasických oken s parapetem výšky nad 800 mm tzv. francouzská okna, jež mají parapet zpravidla až na úrovni podlahy. Výhody a nevýhody využití těchto oken přináší následující článek autora.



Konstrukční odlišnosti francouzských oken ve srovnání s klasickými spočívají prakticky "jen" v tom, že namísto parapetu je na vnější straně zábradlí, u neotevíratelných provedení nebo oken na úrovni terénu, balkónu či teras není ani toto zábradlí zapotřebí. Jejich další odlišnost určuje konečný vzhled osazovaných místností, prostorů. Mají řadu výhod i nevýhod a tak v rozhodování investora sehraje vždy velkou úlohu estetika takovéhoto řešení.

Jelikož hlavní funkcí většiny oken je zajištění kontaktu s vnějším prostředím, mají francouzská okna výhodu v tom, že umožňují větší výhled do spodní části exteriéru, tedy do prostoru, kde se děje nejvíce činností, které uživatele místnosti zajímají. To platí především ve vyšších nadzemních podlaží, kde z klasického okna je v případě, že člověk nepřistoupí přímo až k oknu výhled pouze na protější fasádu (viz obr. 1).


Obr. 1

Další důležitou funkcí oken je větrání. Po otevření okna (zejména v chladnějším počasí) dochází k tomu, že spodní částí okenního otvoru proudí čerstvý vzduch do místnosti, v horní části proudí vzduch z místnosti do exteriéru a uprostřed výšky okna nedochází k žádnému proudění. Profil rychlostí je lineární (viz obr. 2) a rychlost výměny vzduchu je tedy největší u otvorů sahající od podlahy až ke stropu. Francouzská okna tedy umožňují rychlejší provětrání místnosti, což může přinášet i úspory tepla, protože větrání má být rychlé a krátké, aby došlo jen k výměně vzduchu a nikoli ochlazení stěn. V případě delšího větrání uživatel totiž často okno otevře, odejde z místnosti a okno uzavře až později.


Obr. 2

Problémem francouzských oken může být umístění otopných těles. Zatímco u klasického okna se jednoduše pod okno umístí radiátor (viz obr. 3), pod francouzským oknem musí být vytvořen prostor v podlaze pro umístění konvektoru nebo vyústění teplovzdušného vytápění, jinak musí být parapet okna zvýšen, nebo se konvektor umístí před okno a je viditelný i z exteriéru. V případě, že je použito jen podlahové vytápění, je třeba alespoň vytvořit okrajovou zónu o vyšší povrchové teplotě zhuštěním topného potrubí před oknem, do okna je vhodné použít i co nejlepší izolační sklo, aby se co nejvíce minimalizoval studený tah od okna.


Obr. 3

Dalším, pravděpodobně nejčastějším důvodem použití francouzských oken je požadavek architektů na kompozici fasády i interiéru. V případě symetrické fasády nebo vnitřní stěny (viz obr. 4) je třeba, aby okno mělo stejný vzhled jako vchodové nebo balkónové dveře.

Z hlediska osvětlení nejsou francouzská okna zpravidla výrazným přínosem, nejcennější část světla je ta, která prochází horní částí okna co nejdále do místnosti. Při použití světlé či lesklé podlahy je třeba mít na zřeteli, že lidské oko je nejcitlivější na oslnění ze spodní části zorného pole, takže příliš přesvětlená spodní část místnosti u francouzského okna může v některých případech působit rušivě.

Francouzská okna také zpravidla nejsou zdrojem tepelné úspory, i když u jižních fasád a dobrého izolačního skla celoročně přinášejí více tepla než kolik ztrácejí, ale v nechladnějších měsících je bohužel příliš málo slunečních dnů.


Obr. 4

 
 
Reklama