Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Anglické dvorky umožňují přirozeně osvětlit místnosti pod úrovní terénu

Při plánování novostavby nebo rekonstrukce podsklepené budovy se vyplatí uvažovat o přirozeném osvětlení místností, které jsou částečně nebo zcela pod úrovní terénu. Sklepní místnost osvětlená přirozeným světlem se může stát příjemnou posilovnou, dílnou, společenskou místností apod. Umístit okno pod úroveň terénu umožňují anglické dvorky od firmy MEA Water Management.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Stavebníci si mohou vybrat mezi betonovými a kompozitními prefabrikovanými dvorky. Nejvíce rozšířené jsou kompozitní světlíky z vysokopevnostního SMC materiálu. Z něj jsou vyrobeny dva základní typy, MULTINORM a MEAMAX. Na naše otázky v rozhovoru odpovídal Ing. Jan Ochec.

Až do 2,5 metrů hloubky

Anglické dvorky MEA MULTINORM 3 v 1 (tři v jednom) se na současné technické řešení dostaly evolučním vývojem se zohledněním zkušeností z předchozích řešení. Anglický dvorek pokrývá široké rozmezí rozměrů oken a hloubek uložení pod terénem. Díky výškovým nástavcům můžeme dostat čerstvý vzduch i do oken v hloubce přes 2,5 metru.

Základní korpus je extrémně pevný, takže odolává tlakům zeminy i v takové hloubce. Nástavce, které se plynule skládají na sebe, umožňují optimalizovat požadovanou výšku podle potřeby. Při více nástavcích jsou k dispozici zpevňující ocelové rámy.
Další informace, např. jak jsou anglické dvorky odvodněny, jak se zajišťuje jejich těsnost a čím chránit otvor v úrovni terénu se můžete dozvědět v záznamu rozhovoru.

 
 
Reklama