Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budoucnost je skleněná: Trendy, které mění stavebnictví

Sklo může být funkční i designový prvek. Jaké jsou současné trendy a na co se zaměřit při návrhu zasklení? Nejen to přestavil studentům ČVUT Roman Dufek, obchodně-technický zástupce Glassolutions.

Před samotným návrhem zasklení je třeba řešit, co od skla očekáváme, jaké vlastnosti by mělo mít. Ať už se jedná o dostatek světla, tepla, úsporu energií, ochranu před hlukem, požárem, bezpečnost, zajištění soukromí.  

Hra se světlem a velké formáty

Jedním z hlavních trendů mezi architekty jsou jednoznačně velká, plochá a čirá skla. Objevují se i stavby čistě se skleněnou fasádou z bezpečnostních skel. I přesto, že nejčastěji jsou samotná skla plochá a rovná, je možné je při zahřátí ohýbat. Fasáda tak získá opět jiný rozměr. Hrát se dá i s reflexí skla a jeho transparentností.

Zajímavé řešení nabízejí tzv. aktivní skla. Mezi ně se řadí i sklo vyhřívané. Vyhřívá interiér a zabraňuje vzniku kondenzátu, z druhé strany rozpouští např. sníh. Dostatek soukromí zajistí sklo řady PRIVA-LITE. Beze změny v prostupnosti světla je možné měnit jeho průhlednost, z čirého do mléčného a naopak.

Udržitelná výstavba

Jak nejlépe recyklovat materiál např. z rekonstrukcí a jak ho navracet do nových projektů? Na tuto myšlenku navázal Saint-Gobain vývojem inovativního skla s nižší uhlíkovou stopou (o 42 %). Sklo Orae obsahuje 70% recyklát při zachování vlastností standardního skla. Někteří evropští developeři se již zavázali používat toto sklo ve všech svých budoucích projektech.

K návrhu zasklení je třeba přistupovat komplexně. Zahrnuje totiž celou řadu parametrů, které je třeba řešit a měly by odrážet požadavky v technické dokumentaci. Veškeré důležité informace shrnuje Roman Dufek ve své přednášce.

Záznam je možné zhlédnout zde:


 
 
Reklama