Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Antibakteriální kliky pomohou omezit šíření bakterií ve veřejných prostorách

Kritická situace s covidem přitáhla pozornost i k dlouhodobému problému veřejných staveb - nízké schopnosti omezit šíření infekcí. Jedním z rizikových prvků přenosu bakterií jsou dveřní kování.

Dotýkají se jich tisíce lidí, ulpívají na nich nečistoty a ve významném množství i bakterie. Pokud není možné použít posuvné bezdotykové dveře, jako optimální se jeví použití dveřních kování vyrobených z antibakteriálních materiálů.
Antibakteriální dveřní kování vyrobené z CU+ (antimikrobiální měď) představuje dostupný a efektivní způsob hubení bakterií přímo na samotné klice. Použitý materiál prokazatelně hubí 99.9% bakterií a zabraňuje tak jejich dalšímu šíření.

Pochopitelný zájem je viditelný zejména ze strany zdravotnického sektoru, překvapivě málo dodáváme antibakteriální kliky do restaurací, hotelů a škol, kde je nebezpečí šíření bakterií enormní.“ říká Kristina Boda, ředitelka společnosti Cobra, největšího českého dodavatele dveřních kování. „Antibakteriální kliky zvýší úroveň hygieny bez výrazných vstupních nákladů a natrvalo po celou dobu živostnosti dveřního kování, důležité ale je, aby sami architekti nebo investoři měli zájem dotáhnout své stavby do nadstandardní kvality.

JAKÉ JSOU HLAVNÍ VÝHODY KOVÁNÍ COBRA CU+?

  • vědecky prokázaná účinnost CU+. Použitý materiál je dokonce výrazně účinnější, než stříbro.
  • účinek je nepřetržitý, nezávislý na vnějším prostředí (vlhkost, světlo, atd.)
  • klika zůstává účinná i po opakovaném mokrém a suchém oděru a opakované kontaminaci
  • přirozená oxidace kliky nesnižuje antibakteriální účinnost
  • CU+ je plně recyklovatelný
  • jediný pevný kovový povrch schválený Americkou agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA).

Více informací

 
 
Reklama