Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výměna oken v centru národních plánů obnovy budov a jejich odolnosti

Eurowindoor vydal dokument, ve kterém informuje o zásadním významu projektu zaměřeného na renovace bytového fondu v rámci celé Evropy. Dokument je zveřejněn v rámci celé Evropy a ČKLOP Vám přináší jeho český překlad.

Výměna oken se svými dopady a vlivem dotýká všech průmyslových odvětví, která tvoří European Green Deal. Je nezbytné uskutečnit renovační vlnu a umožnit udržitelnou obnovu stavebního sektoru. Zavedením opatření na podporu výměny oken mají národní plány obnovy a odolnosti budov potenciál zajistit dlouhodobé úspory energie a snížení emisí CO2 směrem ke klimatické neutralitě. Zvýšení rychlosti a kvality výměny oken také přinese občanům EU lepší vnitřní komfort a vytvoří tisíce místních pracovních míst ve strategickém řetězci hodnot.

Okenní sektor je připraven zapojit se do dialogu s vnitrostátními orgány a je ochoten navrhnout plány na podporu dodatečného vybavení oken. V závislosti na národních kontextech a již existujících systémech lze navrhnout několik politických nástrojů, od výstavby sociálního bydlení až po daňové úlevy.

Kromě podpory trhu jsou zúčastněné strany přesvědčeny, že jakýkoli plán podpory musí být spojen s minimálními kritérii energetické náročnosti, aby bylo zajištěno, že instalované produkty přinášejí úspory energie a snižování produkce CO2, což pomáhá v boji proti změně klimatu.

 
 
Reklama