Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zjistěte, jaké jsou možnosti instalace venkovních rolet

Možná vás překvapí, že z technického pohledu neexistuje pouze jeden typ rolet. Jsou hned čtyři a všechny najdete v nabídce značky Minirol. Každý z nich se skládá z trochu jiných komponentů a instaluje se v jiné fázi stavby. Všechny ale stejnou měrou plní svou funkci stínění, ochrany oken proti větru a nepříznivému počasí a prakticky fungují i jako ochrana proti nezvaným hostům.

Stavební připravenost pro venkovní rolety

Fáze: Dodatečná montáž na hotovou stavbu
Předokenní rolety mají široké možnosti využití, protože je lze instalovat do stavebních otvorů bez ohledu na fázi dokončení budovy. Z toho důvodu se hojně využívají u rekonstrukcí a starších budov. Rolety se osazují s viditelným krycím boxem a vodícími lištami. Jednoduchý design tří různě tvarovaných boxů pomáhá začlenit stínění do architektury objektu.

Fáze: Projekt
Pokud máte možnost řešit stínění už v projektové fázi stavby, budete mít na výběr hned ze tří typů rolet.

  • Zaomítací rolety se navíjejí se do boxu z válcovaného hliníkového plechu, který je na přední straně opatřený polystyrenem. Díky tomu je box okamžitě připravený k omítání a po dokončení fasády box dokonale splývá s budovou. Přestože je skrytý pod omítkou, díky revizní klapce na spodní straně boxu do něho technik bude mít přístup.
  • U nadokenních rolet se PVC box umisťuje nad okno směrem do místnosti, odkud je do něj v případě montáže nebo revize snadný přístup. Box je zateplený polystyrenovou vložkou a je opatřený revizním víkem.
  • Rolety do překladu se instalují do speciálního nosného roletového překladu. Součástí tohoto překladu je také tepelná izolace. Při zapuštění vodících lišt do ostění stavebního otvoru zvyšuje míru zabezpečení proti vloupání.

Jak probíhá instalace rolet

U způsobu samotné instalace záleží na zvoleném typu stínění. Schéma zapojení venkovních rolet se bude v každém případě trochu lišit. Předokenní rolety se montují na fasádu nebo rám okna, takže nejsou potřeba žádné stavební úpravy. U zaomítacích rolet se stínění umisťuje do boxu pod omítku, nadokenní rolety se instalují společně s oknem, u posledního typu rolet se nosný překlad s dutinou pro roletový box pokládá při hrubé stavbě.

Značka stínící techniky Minirol má na českém trhu k dispozici širokou síť partnerů, kteří obsluhují vybraný region. Stínění Minirol se na míru vyrábí a lakuje v sídle společnosti ve Velké Bíteši, ostatní obstarává partner. S ním budete ve finále řešit výběr typu rolet, jejich montáž a následný servis.

Zjistěte, jaké jsou možnosti instalace venkovních rolet
 
 
Reklama