Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ekologická zátěž při výrobě plaveného skla klesá

Plavené sklo se vyrábí z primárních surovin jako je písek, soda, dolomit, vápenec, ale i skleněné střepy. Na produkci CO2 nejvíce přispívá samotná výroba z 57 % a výroba potřebné energie 16 %.

Guardian, světový výrobce plaveného skla, stejně jako ostatní výrobci pečlivě sleduje ekologickou zátěž, která při výrobě vzniká. Dobrou zprávou je, že se daří dlouhodobě snižovat emise i energetickou náročnost při výrobě, což přispívá ke kvalitnějšímu životnímu prostředí a omezuje potenciál globálních změn klimatu.

Dopady výroby plaveného skla v Evropě a posouzení životního cyklu zkoumala společnost PE International. Plavené sklo se vyrábí z primárních surovin jako je písek, soda, dolomit, vápenec, ale i skleněné střepy.

Tyto suroviny se taví při velmi vysokých teplotách v pecích na sklovinu, která se následně vylévá na roztavený cín. Cínovou lázeň sklo opouští jako jednotný skleněný pás. Výsledkem jsou skleněné tabule o rozměrech 3x6 metrů, jejichž tloušťka se pohybuje na škále od 3mm do 15mm. Na skleněné tabule je možné dále nanášet funkční vrstvy oxidu kovů pomocí magnetronové technologie nebo z nich vytvářet vrstvená bezpečnostní skla.

K ekologické zátěži v podobě vyprodukovaných emisí CO2 nejvíce přispívá samotná výroba - z 57 %. Výroba potřebné energie pak tvoří 16 % a produkce potřebných materiálů 27 % emisí CO2, potřebných k výrobě 1 kg plaveného skla (nyní jde celkem o 1,32 kg CO2). Toto množství se daří dlouhodobě snižovat. Pozitivní také je, že emise CO2 tvoří 95 % všech emisí s vlivem na globální změny klimatu. Ostatní emise tvoří pouhých 5 %.

Největší podíl na emisích CO2 při produkci materiálů pak tvoří produkce uhličitanu sodného (87 %). Z energetických zdrojů pak 62 % vyprodukuje výroba elektřiny. Protože celkově energetické emise klesají a také samotná produkce a výroba je stále ekologičtější, dá se předpokládat postupné snižování zátěže na životní prostředí i v budoucnu. Snahou společnosti Guardian je vyrábět ekologické sklo s využitím nejmodernějších technologií, a to co nejekologičtěji.

Projektování budov, které zkvalitňují vnitřní prostředí a současně chrání přírodu, je cílem metodiky hodnocení LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), kterou vytvořila americká Rada pro ekologicky šetrné budovy. Metodika LEED propaguje trvale udržitelné budovy udělováním bodů za nižší spotřebu energie, zlepšení kvality vnitřního prostředí a podporu celostního, trvale udržitelného přístupu k budovám.
Produkt SunGuard® Advanced Architectural Glass získal body v pěti ze sedmi kategorií hodnocených touto metodikou. V rámci České republiky je možné uvést realizaci Green City Court v Praze 4 nebo Špilberk Offices v Brně, kde bylo sklo SunGuard® Advanced Architectural Glass použito.

SunGuard® Advanced Architectural Glass
SunGuard® Advanced Architectural Glass
 
 
Reklama