Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inovativní sklo chrání před sluncem a šetří energii

Přední světový producent plochého skla Guardian Industries představuje inovativní skleněné řešení pro venkovní fasády a střešní okna. Produktová novinka SunGuard SuperNeutral SN 29 / 18 nabízí vysokou propustnost světla a solární ochranu.


SunGuard SN 29 / 18 pomáhá ovlivňovat klima uvnitř budov, kde vytváří komfortní prostředí pro práci, odpočinek či bydlení.

Sklo pomáhá účinně redukovat přehřívání místností, aniž zbytečně zadržovalo denní světlo. V praxi se to projevuje menší spotřebou energie na umělé osvětlení, jakož i chlazení prostorů v létě a ohřev v zimě.

Novinka v portfoliu SunGuard je určena pro zasklené střechy, prosklené vnější stěny zejména na jižních a západních fasádách, střešní okna, zimní zahrady, ale i další možnosti aplikace. Své využití najde zejména v oblastech s vysokým stupněm slunečního záření. Produkt je u nás dostupný od 1. listopadu 2013.

SunGuard SN 29 / 18 pomáhá ovlivňovat klima uvnitř budov, kde vytváří komfortní prostředí pro práci, odpočinek či bydlení. "I když je sluneční záření extrémně silné nebo světlo velmi intenzivní, dovnitř budovy se dostane jen 18 % tepla a 29 % světla. Tyto vlastnosti má díky zpětné úpravě povrchu skla povlakem s dvojitou vrstvou stříbra, " vysvětluje Michal Hronský ze společnosti Guardian.

"Pokud je budova vystavena přímému a intenzivnímu světlu, není vždy snadné najít správné architektonické řešení situace, " pokračuje Michal Hronský. "Bez správného řešení je často nutné hledat kompromisy, které znamenají buď investici do finančně náročných klimatizačních systémů nebo obětování komfortu obyvatel, či uživatelů budov."

Svým vysokým stupněm solární ochrany je SunGuard SN 29 / 18 ideálním materiálem pro zasklení, zejména v oblastech s vysokým slunečním zářením, jako Skandinávie, nebo země středního východu. Nezaostává však ani Česká republika. Podle nezávislých měření je úroveň slunečního záření v Praze vyšší než například v Bruselu.

I proto je otázka solární ochrany v našich končinách nanejvýš aktuální. Hraje důležitou roli při redukci spotřeby energií. "Klíčem k úspěchu je vyhnout se zbytečnému nárůstu teploty v interiéru. Chlazení klimatizováním je totiž několikanásobně dražší než ohřev vzduchu. Provozovatel budovy takto může v poměrně krátkém čase získat významné úspory v oblasti energií, " dodává Michal Hronský.

Velkou výhodou je relativně vysoká propustnost světla (29 %), což je další faktor výrazně ovlivňující celkovou energetickou spotřebu budovy. Právě vysoká propustnost světla dovolí maximalizovat prosvícení budovy přirozeným světlem, což šetří náklady na umělé svícení. Toto speciální sklo s neutrálním modrým nádechem může pomoci vytvořit špičkové fasádové řešení. Doplňkem inteligentní tepelné ochrany je moderní design a atraktivní provedení.

Více informací najdete na http://www.guardian.com
 
 
Reklama