Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Chytrá řešení pro malý pasivní domek

Malý rodinný domek na první pohled upoutá svou modrou šipkou. Z hlediska stavby jsou však zajímavější méně nápadné prvky, které i na malém prostoru pomohly zrealizovat pasivní novostavbu.

Pro dosažení pasivního standardu využili majitelé různé moderní technologie. Řešení tepelných mostů svěřili PROPASIV s.r.o. 

Zajímavá atypická dispozice balkonu si vyžádala důmyslnou tepelnou izolaci. Část balkonu totiž leží nad turistickou stezkou a část nad obývanou místností. Majitelé si přáli, aby podlaha balkonu byla ve stejné rovině jako podlaha interiéru. Tedy výstup na balkon bez schodu. Pro vhodné řešení jsme použili moderní tenkou izolaci VakuPRO. K zajištění stejného tepelněizolačního efektu totiž stačí 5x tenčí tloušťka VakuPRO než běžné izolace. Díky tomu na terase žádný schod nevznikl.

Kotvení venkovních zařízení bylo realizováno prostřednictvím Montážních bloků PROPASIV®. Bloky PROPASIV® splňují jak podmínku efektivního přerušení tepelných mostů, tak pevného kotvení odolného proti nežádoucím zásahům velkého počtu kolemjdoucích turistů.  

Při výběru vhodného typu bloku je třeba zvažovat jaké zařízení bude do bloku kotveno, jeho velikost, resp. následné zatížení bloku. Například pro upevnění venkovního žebříku byl použit PROPASIV® Block V. Tento montážní blok je pevný, určený pro upevnění těžkých zařízení. Pokud je kotvení realizováno do pevného zdiva (betonu), snese žebřík velké zatížení a při používání se neuvolní.

Vedle dalších prvků byly na domě upevněny bez tepelných mostů třeba i držáky budoucích truhlíků. V tomto případě byl použit PROPASIV® Block Medium. Tento je určený pro středně těžká zatížení, což právě truhlíky s květinami jsou.

 

Více o Domu s modrou šipkou


PROPASIV s.r.o.
logo PROPASIV s.r.o.

Vyvíjíme a prodáváme špičkové stavební prvky pro přerušení tepelných mostů. Zabýváme se speciálními izolacemi v technicky náročných stavebních situacích (izolování v tenkých vrstvách). Poskytujeme kompletní servis, poradenství a zpracování technické ...

 
 
Reklama