Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Česká rada pro šetrné budovy rozšiřuje své aktivity v regionech

Česká rada pro šetrné budovy (CZGBC) šíří principy šetrného stavebnictví ve větší míře také do tuzemských regionů. V inspirativním prostředí brněnského Centra bydlení a designu Kaštanová uspořádala 21. dubna networkingové setkání svých členů s hosty z řad odborné i laické veřejnosti.

Zájemci se seznámili s nejnovější legislativou a jejím zaváděním do praxe a také s trendy ve vývoji materiálů, technologií a postupů v oblasti šetrných staveb, jejichž počet v České republice rapidně roste. CZGBC prezentovala také strategické cíle, vedoucí k naplňování Vize Nula, kdy budou mít stavby nulový negativní vliv na životní prostředí.

Jednou z aktivit, na které by se chtěla Rada v regionech zaměřit, je podpora využívání certifikačních systémů BREEAM a LEED. Zejména jejich prostřednictvím v posledních letech výrazně posunula vnímání udržitelné výstavby v České republice.

„Mezi roky 2010 až 2015 vzrostl počet certifikovaných budov v České republice z pouhých tří na 87 a jejich celková plocha se navýšila na 2,1 milionů m2, což je více než čtyřnásobná rozloha celé Prahy. Z toho nově postavené budovy zaujímají dvě třetiny (stavěné s předpokladem certifikace již v projektové fázi), zbytek připadá na certifikace následně po realizaci. Abychom se však přiblížili k vyspělým státům západní Evropy, musí dojít k mnohem výraznějšímu rozvoji udržitelného stavebnictví a jeho rozšíření do regionů. Z našich analýz vyplývá, že na Moravě má největší zastoupení certifikovaných budov Moravskoslezský kraj a jeho metropole Ostrava. Stále však jde pouze o 11 % z celkové plochy těchto budov v ČR. Vidíme zde tedy velký potenciál růstu, obdobně jako v Brně, které jako akademické město vychovává nové odborníky v oboru environmentálně šetrné výstavby,“ konstatuje Simona Kalvoda, výkonná ředitelka Rady.

Velké rezervy vidí Simona Kalvoda v tom, že je v tuzemsku na rozdíl od západní Evropy dosud velmi málo veřejných budov, realizovaných podle principů šetrné výstavby – a to platí nejen pro regiony, ale i pro hlavní město Prahu. Rada proto spolupracuje se zainteresovanými stranami na přípravě národní renovační strategie, vedoucí ke splnění požadavků EU na energetickou účinnost stávajících budov.

Zdroj: Česká rada pro šetrné budovy (certifikace LEED a BREEAM)
Zdroj: Česká rada pro šetrné budovy (certifikace LEED a BREEAM)
 
 
Reklama