Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ČVUT ve Středočeském kraji vybuduje pobočky k šíření technologií

České vysoké učení technické (ČVUT) vybuduje v Roztokách u Prahy a Kladně tři pobočky Inovacentra, které mají zvýšit šance vědců na rozšíření nových technologií do praxe.

Náklady na výstavbu budou téměř 34 milionů korun, škola je zaplatí z evropských dotací. Sdělila to mluvčí školy Andrea Vondráková. Objekty budou postaveny do roku 2015.

První pracoviště bude u loni otevřeného vědeckého centra v Roztokách, které slouží k vývoji a výzkumu motorů. Jeho výstavba stála 450 milionů korun. Další pobočka bude u výzkumného centra v areálu kladenské Poldi, jehož výstavba za zhruba 750 milionů korun by měla začít v letošním roce. Vědci v něm budou zkoumat, jak lze snížit energetickou náročnost budov. Poslední pracoviště bude přímo v budově kladenské fakulty biomedicínského inženýrství.

"Zaměstnanci Inovacentra ČVUT tak budou mít možnost mapovat nejnovější technologie vhodné ke komercializaci," uvedla škola v tiskové zprávě. Pracovníci budou na těchto pracovištích zjišťovat stav a potenciál výsledků vědeckého výzkumu a připravovat je k prodeji na domácí i mezinárodní trh. Síť regionálních kanceláří by měla podle ČVUT podstatně zvýšit šance, že se technologie vzniklé na odloučených pracovištích dostanou do praxe.

Inovacentrum ČVUT vzniklo v roce 2010 a nepatří mezi fakulty školy. Slouží jako centrála pro zprostředkování spolupráce mezi firmami a vědeckými pracovníky univerzity. ČVUT patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má osm fakult, kde studuje přes 24.000 lidí.

 
 
Reklama