Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Dřevěné vchodové dveře s elektronickým ovládáním

Novostavby i řada starších rodinných domů je již v současnosti vybavena elektronickými systémy nejčastěji určenými pro zabezpečení. Dřevěné vchodové dveře s integrovaným motorickým ovládáním k bezpečnému provozu domu výrazně přispívají.


Vchodové dveře s motorickým zámkem

Elektronické systémy integrované do vchodových dveří jsou v současnosti stále se rozšiřujícím trendem. Motorické zámky, které do dřevěných vchodových dveří instaluje tradiční český výrobce oken a dveří značka OTHERM plně odpovídají moderním trendům.

Standardně jsou dřevěné vchodové dveře OTHERM vybaveny tříbodovým zámkem, kde zajištění dveří realizují uzavírací kovové háky v dolní a horní části křídla a závora a střelka v oblasti kliky. Motorický zámek integrovaný ve vchodových dveřích zajistí, že tyto prvky se při uzavření pevně zasunou do kovových pouzder. V nabídce je několik typů motorických zámků, které se liší funkčností, a to zejména požadavky na únikovou funkci.

Bezpečnostní body vchodových dveří jsou po uzavření motorickým zámkem plnohodnotnými uzavíracími body a jsou tak blokovány proti zatlačení. Všechny typy motorických zámků, které OTHERM do vchodových dveří nabízí, mají rovněž čidlo uzavřeného křídla, které je buď jen akustické, nebo s externí detekcí. S tím souvisí možnost napojit motorické zámky vchodových dveří OTHERM na ovládací jednotku elektronického zabezpečení domu.




Ovládání vchodových dveří

Elektronické ovládání vchodových dveří je možné prostřednictvím kódových klávesnic, domácích telefonů, čipů, čtečkou otisku prstů a samozřejmě také prostřednictvím BlueTooth přes mobilní telefon. Z hlediska bezpečnosti poskytují některé typy zámků také tzv. denní a noční režim. Tedy stav, kdy je zámek uzavřen jen střelkou dveří nebo ve stavu plného uzamčení.


Řešeny jsou samozřejmě i nouzové situace jako je výpadek napájení, kdy jsou zámky plně ovladatelné klíčem. Všechny zámky je možné kombinovat s vrchním kováním tedy klikou, koulí či madlem, rozetou apod. Nabídka zahrnuje i motorické zámky vybavené únikovou funkcí, kdy např. při požáru v domě je z interiéru možné otevřít vchodové dveře pouhým stisknutím kliky, a to i v případě plně uzavřeného zámku.

Při rozhodování jaký motorický zámek pořídit je třeba poradit se s vždy odborníkem. Každé vchodové dveře totiž vyžadují individuální řešení vycházející zejména z podmínek, ve kterých budou sloužit a odrážející požadavky kladené na vchodové dveře. Zejména u elektricky ovládaných zámků pro bytové domy je třeba zvážit tuto volbu s ohledem na zvýšené namáhání a hrubší zacházení, kterému budou zámky v provozu vystaveny.

Partneři značky OTHERM na základě svých zkušeností navrhnou řešení vhodné pro každý bytový či rodinný dům.

 
 
Reklama