Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Moderní chalupa jako dřevostavba. Ano, nebo ne?

Chtěli byste zrealizovat stavbu rekreační chaty jako moderní dřevostavby, ale stále svůj sen odkládáte? Sepsali jsme pro vás výhody a nevýhody, které vás přesvědčí. Inspirujte se v našem článku.

Co si představit pod pojmem dřevostavba?

Jedná se o stavbu, jejíž nosnou konstrukci částečně nebo zcela tvoří dřevo. Na trhu nenajdete jen dřevěná rekreační obydlí, ale i patrové nebo nízkopodlažní rodinné domy. Jsou různé druhy, které se liší typem obvodového pláště. Od toho se pak odvíjí nejen cena, ale také náročnost výstavby. Navíc se jedná o tzv. suchou technologii, takže se pro stavbu domu můžete rozhodnout kdykoliv v průběhu roku.

Výhody dřevostaveb

  • Rychlá výstavba a nižší cena oproti cihlovým stavbám.
  • Stavba není vázána na počasí.
  • Dřevo jako přírodní materiál je šetrné k životnímu prostředí, jde o plně obnovitelný materiál, likvidace nezatíží přírodu, výrobky ze dřeva jsou biologicky rozložitelné.
  • Při zpracování stavebních materiálů se spotřebuje daleko méně energie než při výrobě cihlářské hlíny, díky menší hmotnosti není přeprava tak náročná, výstavba nevytváří tolik stavebního odpadu a likvidace není finančně náročná.
  • Při vlhkosti nebo havárii s vodou se dají části konstrukce rozebrat a nechat uschnout nebo i opravit a zcela nahradit.
  • Dřevostavby dnes odpovídají vysokým standardům na bydlení, ať už budete dřevostavbu využívat jako chalupu nebo rodinný dům, můžete počítat s moderním a stylovým vzhledem.

Nevýhody dřevostaveb

  • Špatná izolace hluku a udržení tepla – Dřevo jako lehčí materiál poskytuje horší zvukovou izolaci, v zimě pak počítejte po vypnutí topení s rychlejším klesáním teploty.
  • Hořlavost – Dřevo je bezesporu hořlavější materiál, ale je dnes natolik ošetřené, aby bylo co nejvíce odolné, větší riziko spíš přináší hořlavost interiéru (nábytku).
  • Riziko plísní – Dřevostavby mohou být ohrožené šířením plísní, převážně při vyšší vlhkosti, anebo tam, kde není odborně ošetřené dřevo.
  • Lehčí a méně stabilní materiál – Dřevěné konstrukce jsou lehčí, proto například při povodních hraje roli nižší stabilita.
Chtěli byste přestavět svou starou chalupu nebo hledáte zcela nové řešení moderní rekreační chaty, ale nemáte našetřeno dostatek financí? Využijte rychlou půjčku, která vám pomůže se rozhoupat, a začněte s realizací co nejdříve. Neodkládejte své sny o dřevostavbě na neurčito.
 
 
Reklama