Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Blahopřání k narozeninám ADMD

Dne 18. 5. 2018 to bylo již osmnáct let, co byla založena ASOCIACE DODAVATELŮ MONTOVANÝCH DOMŮ (ADMD) – organizace, která sdružuje kvalitní certifikované výrobce a dodavatele montovaných rodinných domů a staveb bytové i občanské vybavenosti na bázi dřeva.

ADMD Asociace dodavatelů montovaných domů dřevostavby

Základním úkolem ADMD je prosazování staveb na bázi dřeva, popularizace technologií konstrukcí z dřevní hmoty, kultivování podnikatelského prostředí a zabezpečení kvality pro tento segment stavebnictví prostřednictvím certifikace dle DOKUMENTU NÁRODNÍ KVALITY (DNK), který zajišťuje normami požadovanou vysokou technickou a kvalitativní úroveň výroby a montáže staveb na bázi dřeva, které členské organizace ADMD na trhu v České republice realizují.

Za dobu, co ADMD na trhu dřevostaveb v České republice působí, došlo k výraznému kvantitativnímu i kvalitativnímu rozvoji oboru:

Rok Počet dokončených RDPočet dokončených dřevostaveb Podíl dřevostaveb na trhu
(v ks) (v ks) (v %)
200010 235 1331,30
201614 0152 013 14,36

V současné době sdružuje Asociace dodavatelů montovaných domů celkem 23 členů (certifikovaných výrobců dřevostaveb) a 36 partnerů (tj. firem z oboru stavebnictví, které s ADMD úzce spolupracují). Členové ADMD vycházejí z poznání, že výrobky – montované stavby na bázi dřeva, které uvádějí na trh, musí dlouhodobě zabezpečovat základní potřeby člověka a lidské společnosti a jsou na ně tudíž kladeny vysoké nároky z hlediska řady různých funkcí po dobu jejich užívání.

Všechny členské společnosti ADMD garantují vysokou kompetenci při realizaci stavby montovaného domu, a to od projektové přípravy až po předání domu investorovi. Jednou z podmínek přijetí do Asociace je mimo jiné i to, že dodavatel domu musí, kromě povinné certifikace a pravidelných dohledů dle DNK, prokázat kompetence a zkušenosti v oboru výroby a montáže dřevostaveb po dobu minimálně tří let a musí také předložit reference na minimálně dvacet realizovaných domů. Objednat si svůj nový dům u společnosti, která výše uvedené podmínky nesplňuje, tj. není členem ADMD, může být pro investora rizikové, protože následně nemusí být se svým domem a jeho kvalitou spokojen.

Při příležitosti 18. „narozenin“ Asociace dodavatelů montovaných domů chci poděkovat všem členům a partnerům za výbornou spolupráci při rozvoji dřevostaveb v ČR.

Ing. Vratislav Blaha, předseda ADMD
 
 
Reklama