Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Crystal jako důkaz

Nové kongresové a výstavní centrum společnosti Siemens v Londýně s názvem Crystal je důkazem, že inteligentní budovy nejsou výplodem vizionářů, ale realitou.

Crystal představuje technologie pro zkvalitnění života ve městech a jejich udržitelný rozvoj. Návštěvníci hrami a simulacemi „na vlastní kůži“ zjistí, co dokážou nejpokrokovější řešení.
Crystal představuje technologie pro zkvalitnění života ve městech a jejich udržitelný rozvoj. Návštěvníci hrami a simulacemi „na vlastní kůži“ zjistí, co dokážou nejpokrokovější řešení.


Crystal byl navržen tak, aby jako první budova na světě získal nejvyšší úroveň mezinárodních certifikátů „zelených“ a „udržitelných“ budov, evropského BREEAM (Outstanding) a amerického LEED (Platinum). Nastavuje tak nové standardy pro stavební konstrukce, technologie a provoz moderních budov.

Kancelářské prostory v Crystalu spotřebovávají v průměru 83 kilowatthodin energie na čtvereční metr za rok, což je o polovinu méně než srovnatelné administrativní objekty. Díky využívání obnovitelných zdrojů energie budova vyprodukuje ročně jen 23 kilogramů oxidu uhličitého na čtvereční metr, čili o více než 65 procent méně, než vytváří průměrný mix kancelářských budov ve Velké Británii. To jsou jen dva příklady její výjimečné úspornosti.

Pro města budoucnosti

Budova momentálně hostí největší veřejnou interaktivní výstavu o městech budoucnosti. Ukrývá výstavní zóny s technologiemi pro inteligentní budovy, energetiku, dopravu, zdravotnictví, čištění vody a další zařízení s potenciálním využitím ve městech.

Siemens vybudoval Crystal v rámci své globální strategie Sustainable Cities Iniciative, tedy iniciativy pro trvale udržitelný rozvoj měst. Celkové náklady na výstavbu, která trvala od ledna 2011 do července tohoto roku, si vyžádaly 35 milionů eur. Budovu slavnostně otevřeli 24. září.

Crystal je vysoký 18 metrů, široký 45 a dlouhý 88 metrů. Se všemi přidruženými zařízeními zabírá více než šest tisíc čtverečních metrů. Samotná stavba se rozprostírá na ploše 3,5 tisíce čtverečních metrů, z nichž 2,6 tisíce připadá na výstavní plochy a kanceláře. Nachází se v ní také konferenční centrum s auditoriem pro 270 osob a pracoviště expertů z kompetenčního centra Siemens.

Přírodní technika

Města představují globální problém 21. století. Více než polovina světové populace žije v městských aglomeracích, přičemž do roku 2050 má tento podíl vzrůst až na 70 procent. Problémem je, že už dnes města spotřebovávají tři čtvrtiny vyrobené energie a vyprodukují čtyři pětiny emisí skleníkových plynů. Úspěch v boji s klimatickými změnami proto bude v rozhodující míře záviset na tom, jak efektivně si s ním poradí města.

Jednou z cest, jak se vyrovnat s prudkým rozvojem urbanizace, jsou právě stavby, jako je Crystal. Architektonický návrh Crystalu zahrnuje hned několik aspektů udržitelnosti městského života. „Nezvyklá budova připomínající krystal nemá svůj tvar náhodou,“ říká její autor Werner Kruckow. Přírodní struktura umožňuje v budově uplatňovat evolucí ověřené ekologické postupy, například maximální využívání denního světla či přirozené větrání interiérů. Crystal využívá výlučně zelenou elektřinu, kterou si svépomocně vyrábí pomocí solárních článků. O vytápění a chlazení se starají podzemní tepelná čerpadla. Nazmar nevyjde ani dešťová voda, která se sbírá, recykluje a využívá. Budova se tak zcela obejde bez fosilních paliv.

Kultovní stavba

Siemens uplatnil při výstavbě Crystalu koncept Green Building Monitor, který umožňuje dálkové monitorování všech klíčových ukazatelů výkonnosti. Zobrazuje údaje o spotřebě vody a elektřiny, teplotě v interiérech či emisích skleníkových plynů. „Hlavním záměrem při konstrukci budovy bylo dosáhnout co nejvyššího stupně soběstačnosti při využití dostupných technologií a poznatků,“ dodává W. Kruckow. Stavba je doslova prošpikovaná technologiemi Siemens, ať už jde o bezpečnostní řešení, řízení přístupu, regulaci osvětlení, teploty a koncentrace oxidu uhličitého v jednotlivých místnostech anebo zásuvky na dobíjení elektromobilů v garážích.

Všechno toto dělá Crystal energeticky nejsoběstačnější budovou na světě. Siemens se při jejím návrhu inspiroval budovou Crystal Palace postavenou z lesklého skla a železa, která uchvátila návštěvníky světové výstavy v roce 1851.

Londýnský Crystal je prvním ze tří připravovaných středisek, kde se zástupci města, projektanti, architekti, aktivisté, ale i veřejnost seznámí s nejpokrokovějšími technologiemi pro zkvalitnění života ve městech a jejich udržitelný rozvoj.


S ideou Crystalu koresponduje i jeho bezprostřední okolí. Nachází se na nábřeží Temže a obklopuje ho zeleň s komunitní zahradou. Přímo odsud se návštěvníci mohou přesunout lanovkou na druhý břeh řeky.
S ideou Crystalu koresponduje i jeho bezprostřední okolí. Nachází se na nábřeží Temže a obklopuje ho zeleň s komunitní zahradou. Přímo odsud se návštěvníci mohou přesunout lanovkou na druhý břeh řeky.