Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Studenti vytvořili u jezera Milada umělecky pojatý mobiliář

Studenti stavební fakulty ČVUT vytvořili u jezera Milada nedaleko Ústí nad Labem dřevěné lavičky, převlékárny, knižní koutky a stinná místa. Návštěvníkům mají jejich díla zpříjemnit pobyt u jezera o rozloze 252 hektarů.

V budování infrastruktury se bude pokračovat. ČTK to dnes řekla Hana Volfová, mluvčí státního podniku Palivový kombinát, který areál spravuje.

U jezera studenti Českého vysokého učení technického (ČVUT) tábořili celý minulý týden. Pětadvacet lidí na prázdninovém workshopu na hlavní pláži vytvořilo mobiliář, který okamžitě využili návštěvníci. "Ještě jsme dokončovali poslední kabinu a v té sousední se už převlékala paní. Stejně tak to bylo i s odpočinkovými místy. Lidé ani nepotřebovali návod, hned všechno využili," uvedl jeden ze studentů Luboš Otradovic.

Takřka okamžitě se objevily první časopisy a knihy v originálních budkách. "Budeme rádi, když se poličky zaplní, takže vítána je každá kniha nebo časopis, které lidé přinesou," uvedla Volfová.

Workshop by se mohl opakovat na Miladě každý rok, vždy na začátku letních prázdnin. "Rádi bychom postupně více zabydleli tento rozlehlý prostor. Dřevěné prvky sem zapadly a lidé je okamžitě přijali," uvedl starosta přilehlých Chabařovic Josef Kusebauch.

Připravuje se také zadávací dokumentace pro architektonickou soutěž na celý areál, obsahovat bude podmínky pro účastníky. Vyhlášena by mohla být podle Volfové zřejmě v příštím roce. Jezero Milada vzniklo zatopení původního hnědouhelného lomu. Napouštění začalo v roce 2001 a skončilo v roce 2010, v roce 2015 bylo zpřístupněno veřejnosti. Maximální hloubka jezera je 24,7 metru. Podle informace hygieniků je v jezeře voda stále vhodná ke koupání.

 
 
Reklama