Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Páternoster překvapil v Americe

Americký magazín The Insider uveřejnil na FB video s představením páternosteru. Některé komentáře jsou úsměvné. Přitom páternostery stále fungují. Chcete se svézt? Podívete se na seznam páternosterů.

Páternoster - jednoduchý, tichý a s malou spotřebou energie

Páternostery mají výhodu v tom, že jsou konstrukčně jednoduché a dlouhodobě spolehlivé, vyznačují se vysokou rychlostí dopravy a přepravní kapacitou při vertikálním cestování v rámci jednotek pater. To se vyrovnají eskalátorům a nejsou přitom tak prostorově náročné. Díky vyrovnanému oběhu přibližně stejně těžkých kabin navíc nepotřebují k provozu příliš energie.

Historie: Páternoster vynalezl liverpoolský vynálezce a architekt Peter Ellis v šedesátých letech 18. století. První byl zprovozněn roku 1884 v Londýně. Byl to takový evropský vynález, který se moc neprosadil jinde ve světě, ale v Evropě se ujal.


Jen v Praze jich jezdí 28 – na vysokých školách, ministerstvech, úřadech či v bance. Nejstarší funkční se nachází v budově Českého rozhlasu.

Seznam páternosterů v ČR

Liberecký unikát

Oběžný osobní výtah, byl instalován v roce 1971 i v nynější budově Krajského úřadu Libereckého kraje. Liberecký unikát patří mezi nejvyšší v Evropě. Svou celkovou obslužnou výškou 56,8 metrů a 16 stanicemi je největším v České republice a v Evropě má jen málo konkurentů. Systém 35 dřevěných kabin v ocelovém rámu je zavěšen na dvou masivních řetězových smyčkách a je poháněn přes šnekové převodovky elektromotorem o výkonu 25 kW.
Kabiny jsou určeny maximálně pro 2 osoby a pohybují se stálou rychlostí 0,3 m/vteřinu, což umožňuje bezpečný nástup i výstup. Nosnost plně zatíženého výtahu je 5 600 kg při maximální přepravní kapacitě 8 osob za min. resp. 480 osob za hodinu z jednoho nástupního místa. Svislé vodící prvky kabin ve výtahové šachtě jsou zhotoveny z dubového dřeva trvale mazaného vazelínou. Proto je provoz téměř bezhlučný.
Bezpečná přeprava osob je zajištěna mechanickými prvky, které v případě potřeby výtah zastaví. Jsou to např. posuvné příčky nad vstupy, odklopné můstky nástupních prahů, ochranné přepážky mezi kabinami a v horním a dolním průjezdu. Každá porucha, zastavení a spuštění provozu jsou akusticky signalizovány.

Pro americké čtenáře je páternoster něco děsivého

O připomenutí této technické zajímavosti se zjevně postaral český internetový průvodce zahraničních turistů Janek Rubeš a tak americký magazín The Insider uveřejnil na svém Facebooku krátké video s představením „nekonečného výtahu“, neboli páternosteru.
Zdroj: Američané objevili pražský páternoster. A jsou zděšeni, jak něco takového můžeme používat.

 
 
Reklama