Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Venkovní rolety ochrání před přírodními živly

Existuje spousta dobrých důvodů, proč si pořídit venkovní rolety. Zvyšují tepelně izolační vlastnosti okna, chrání před hlukem, před ničivými vlivy počasí a také před zloději.

Přestože léto je skoro za námi, stínicí technika neztrácí nic ze svého významu ani na podzim a v zimě. Venkovní roleta CLIMAX je dokonalým řešením pro kterékoli klima nebo roční období, protože v létě brání tomu, aby v pokoji bylo příliš horko, v zimě v pokoji udržuje teplo a v kteroukoli denní dobu umožňuje úplné zabránění přístupu světla dovnitř.

Nejvyšší úspory dosáhneme, pokud ovládání rolet necháme na dynamických řídicích systémech. Automaticky ovládané rolety vybavené časovými spínači a čidly sníží náklady na vytápění o 25 až 30 %. Rolety samy okamžitě reagují na aktuální povětrnostní podmínky. Při nízké venkovní teplotě během zimních nocí se automaticky spustí a vytvoří před okny dodatečnou tepelnou izolaci a naopak, když v zimě vysvitne slunce, rolety se vytáhnou a pomohou tak díky pasivním solárním ziskům vyhřívat interiér domu či bytu. Vzduchový polštář, který se vytvoří mezi staženou roletou a oknem, funguje jako další izolační vrstva zabraňující úniku tepla z místnosti. Většina rolet je vyplněna velice efektivním izolačním systémem v podobě PUR pěny.


Svůj nezanedbatelný význam mají rolety i z hlediska ochrany oken před mechanickým poškozením (kroupy, kamínky odletující od aut), povětrnostními vlivy, nezvanými návštěvníky (zloději, hmyz) a velmi dobře izolují od venkovního hluku (projíždějící auta, déšť, kroupy). Kvalitní výrobky největšího českého producenta CLIMAX sníží hluk až o 16 dB, což uvnitř místnosti vnímáme jako pokles hlučnosti o polovinu.

Rolety lze doplnit o sítě proti hmyzu integrované přímo do roletového boxu. Tento promyšlený systém oceníme v boji proti nezvaným lezoucím i létajícím hostům. Síť proti hmyzu se ovládá mechanicky, nezávisle na roletovém systému.

V poslední době se velice často na jednom domě kombinují venkovní rolety s venkovními žaluziemi. Rolety se používají většinou v pokojích, kde se spí a odpočívá, venkovní žaluzie v pokojích, kde probíhá denní běžný ruch.

Rolety dokážou v místnosti vytvořit úplnou tmu. „Naši roletu s patentovanou hliníkovou lamelou s_onro si ale můžete nastavit tak, že do místnosti propouští až 21 % světla,“ říká David Žabčík ze společnosti CLIMAX. Ve dne pak i přes staženou roletu vidíme z místnosti ven a vnitřní prostor je přitom dokonale chráněn před zvědavými pohledy zvenčí.

Venkovní rolety CLIMAX se pohybují v bočních vodicích hliníkových lištách. K dostání je 7 typů lamel v 19 barevných provedeních. Rolety CLIMAX jsou vyrobeny podle nejpřísnějších norem a z velmi odolného lakovaného hliníku. Každý výrobek prochází testováním v těch nejextrémnějších podmínkách.

Ceny rolet pro okno v nejčastějším rozměru 1,3 × 1,7 m se pohybují okolo 8 700 korun za provedení s přiznaným boxem, 9 600 korun za podomítkové provedení a 9 800 korun při instalaci do stavebního překladu Heluz. Všechny ceny zahrnují pohodlný motorový pohon.

Předokenní
Předokenní
Nadokenní
Nadokenní
Do stavebního překladu
Do stavebního překladu
Podomítkové
Podomítkové

CLIMAX nabízí kompletní řadu rolet, které se liší podle toho, kdy jimi budeme okno osazovat. Ať už je to během stavby nového domu, při rekonstrukci či výměně oken anebo při dodatečné instalaci. Jednotlivé varianty se liší především umístěním a způsobem zabudování boxu. Může to být do okenního otvoru pod omítku, do nadokenních překladů, do připravených prostor nadokenních kapes pod omítku a v dodatečné variantě na fasádu nebo mezi okenní špalety.

Rolety pro novostavby


Při výstavbě nového domu nebo pořizování nového bytu je nejlepší počítat s roletami v podomítkovém provedení nebo ve speciálních nadokenních překladech již ve fázi projektu. V průběhu stavby je také důležitá průběžná konzultace mezi projektantem, stavební firmou a dodavatelem rolet. Při stavbě se u podomítkového provedení připraví výklenky, do nichž se následně montuje roleta. V druhém případě se místo klasických nadokenních překladů používají překlady, ve kterých je prostor pro uložení rolety. Tak nebo tak je box rolety vždy ukrytý pod omítkou. Vhodným konstrukčním řešením stavby také docílíme shodných tepelně izolačních vlastností i v místě boxu rolety. Obě řešení také plně vyhovují i náročným architektonickým požadavkům, protože se jedná o velice čisté a elegantní řešení, kdy se roletový systém stává nenápadnou, avšak velmi účinnou součástí stavby.

Rekonstrukce


Při instalaci rolet jsme částečně omezeni dokončenými stavebními otvory, kde je již instalovaný překlad, a roletovou schránku v tomto případě nemůžeme v prostoru překladu schovat. Na výběr máme dvě řešení – předokenní rolety s viditelným boxem nebo nadokenní rolety.

Při předokenní variantě nejdříve výrobce oken vymění okno a dodavatel rolet na něj následně nainstaluje roletu. Její box je viditelný (tzv. přiznaný), nebo – pokud rekonstruujeme i fasádu – schovaný pod omítkou. V případě motorického ovládání je nutné počítat s dodatečnou elektroinstalací.

Při nadokenním provedení rolet se schránka umísťuje za horní rám okna (roletový box směřuje do interiéru). Pokud zároveň měníme okna za nová, přimontujeme rolety přímo na okno a spolu s ním jako kompletní stavební díl zabudujeme do otvoru. Pokud budeme v rámci rekonstrukce zateplovat fasádu, můžeme rolety schovat pod izolační vrstvu. Tímto řešením docílíme ničím nerušeného vzhledu fasády. Barvu rolet a vodících lišt volíme tak, aby splynula s fasádou. Během výměny oken se společně domluví dodavatel oken a dodavatel rolet. Roletu přimontují na okno v místnosti a jako jeden stavební díl vsadí do stavebního otvoru.

Dodatečná montáž

Předokenní rolety s viditelným boxem jsou určené k dodatečné montáži do již dokončeného domu, kde je schránka předsazená před okno a je viditelná. Vodící lišty jsou také viditelné a jsou montovány na rám okna nebo na fasádu. Pokud se majitel rozhodne pro pohodlnější motorové ovládání rolet, je nutné ke každé roletě přivést napájení 230 V. Nejvhodnějším ovládáním pro dodatečně instalované motorové rolety je bezdrátové ovládání, které umožňuje minimalizovat elektroinstalační zásahy do již dokončených omítek. Vhodné je volit motor s ochranou proti najetí na překážku a ochranou proti přimrznutí. Pokud si chcete pořídit venkovní rolety například na chalupu, lze dodat i uzamykatelné rolety, které ochranu objektu ještě zvyšují.

6 důvodů proč vybavit dům či byt venkovními roletami

1. tepelná izolaceušetříte až 30 % nákladů na vytápění
2. bezpečný důmrolety jsou nesnadnou překážkou pro zloděje a dobrou ochranou proti vloupání; uzamykatelné rolety ochranu objektu ještě zvyšují
3. ochrana soukromíjiž nikdy více zvědavých pohledů sousedů a kolemjdoucích
4. ochrana před sluncemdokonale zastíní interiér a současně díky průduchům mezi jednotlivými lamelami nepřicházíte o možnost pouštět do místnosti vzduch a denní světlo
5. zvuková izolacesníží hluk až o 16 dB a vy a vaše děti můžete klidně a ničím nerušeně spát, a to i u rušné silnice
6. ochrana před hmyzemrolety s integrovanou sítí vyřeší problémy s obtížným hmyzem
 
 
Reklama