Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Trendy u dřevěných podlah

Podlahové krytiny dnes musejí splňovat jiné požadavky než před deseti či dvaceti lety. Dřevěná podlaha se stává dominantním prvkem interiéru a podlahové palubky se využívají i k obkladu stěn a stropů.

Přestože výrobci nabízejí mnoho druhů dřevin včetně exotických, dubové dekory mají jednoznačnou převahu. V popředí se drží velkoformátové provedení ve světlých odstínech, oblíbené jsou bělené a šedavé tóny. Od vysoce lesklých laků se sortiment ubírá k matným a super matným úpravám povrchu, které se staly ideálním kompromisem mezi naturálním vzhledem a náročností na údržbu. Aktuálně nejžádanější jsou přirozené dekory. "Zatímco před přibližně čtyřmi roky, kdy byl rozmach rustikálních dekorů nejsilnější, nebyla po čistých dekorech v podstatě poptávka, dnes se zákazníci, kteří žádají čistší vzhled podlahy, postupně opět objevují. V popředí zájmu jsou však jednoznačně decentně rustikální dekory," dodává Milan Mrkáček ze společnosti Kratochvíl parket profi.

Novým směrem, kterým se vydávají výrobci dřevěných podlah, například švédská značka Kährs, tak i designéři v interiérových studiích, je využití podlahy k obkladu stěn a stropů. Dominantní vzhled dřevěné podlahy v moderních vzdušných interiérech se tak ještě umocňuje. Podlahové palubky se ke zdi většinou lepí napevno, alternativou může být připevnění na rošt. Neméně efektivní je také využití vícevrstvých palubek ke kompletnímu obložení schodišť. Dosáhne se tím velmi čistého, jednolitého provedení v designu s podlahou. Možnosti jsou v podstatě neomezené, důležitý je dobrý nápad a představivost.

 
 
Reklama