Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

O Dny pasivních domů je stále větší zájem

Již 8. ročník mezinárodních Dnů pasivních domů proběhl o víkendu 11. až 13. listopadu 2011. Pro širokou veřejnost se otevřely dveře pasivních staveb v celé České republice i v Evropě. Návštěvníci se mohli zúčastnit exkurzí a seminářů a navíc také vyhrát v soutěži dovolenou svých snů. Akci hodnotí v rozhovoru pro TZB-info Ing. Michal Čejka, projektový manažer společnosti PORSENNA.


Oslovili jsme inženýra Michala Čejku, projektového manažera společnosti PORSENNA, který provázel návštěvníky na jedné z exkurzí v okolí Prahy. Navštívili jsme pasivní dřevostavbu Statenice, rodinný pasivní dům v Nové vsi u Prahy a pasivní byt společnosti JRD, Dolní Měcholupy.

Uskutečnil se již osmý ročník mezinárodních Dnů pasivních domů. V čem byl podle vás tento ročník výjimečný?

Výjimečnost bychom mohli hledat v tom, že návštěvníci jsou stále cílevědomější a kladou stále více detailní dotazy, soustředí se na detaily a obecně jsou jejich znalosti principů i technických detailů či stavebních materiálů na vysoké úrovni. S přibývajícími ročníky přibývá i zpřístupněných objektů a jejich dostupnost v blízkosti bydliště. Každý tak může ve svém kraji a okrese navštívit alespoň jeden objekt a využít zkušeností jeho majitelů.

Jakou úlohu má v této akci společnost, kterou zastupujete?

PORSENNA o.p.s. je již druhým rokem partnerem v projektu Sítě Centra pasivního domu a od letošního roku je členem Centra pasivního domu. V rámci projektu poskytujeme bezplatné poradenství pro stavitele, pro všechny, kteří si chtějí ověřit, zda jejich projekt je skutečně pasivní nebo nízkoenergetický a zda splňuje požadované hodnoty. V rámci této spolupráce bylo logickým důsledkem, že se naše společnost aktivně zapojila i do akce mezinárodního Dne pasivních domů. Partnerem jsme až od letošního ročníku, dosud jsme se účastnili takzvaně z druhé strany.

Dny jsou určeny široké veřejnosti. Jaká byla letošní návštěvnost?

Ze svého pohledu mohu obecně říci, že návštěvnost zpřístupněných objektů roste. V letošním ročníku bylo zpřístupněno více než 50 objektů, což pokládám za velký úspěch organizátora. Na každý objekt bylo možné se přihlásit individuálně nebo v rámci pořádané exkurze s průvodcem. Přesný celkový počet návštěvníků jistě brzy zveřejní organizátor akce na svých webových stránkách.

Na co se nejvíce návštěvníci ptají, které otázky jsou na těchto akcích nejfrekventovanější?

Návštěvníky nejvíce zajímali zkušenosti osob žijících v pasivních domech. Mnoho otázek se zaměřilo na běžný provoz pasivního domu a odlišnosti v kvalitě bydlení oproti stávající zástavbě. Všichni uživatelé zdůrazňovali vysoké pohodlí a kvalitu vnitřního prostředí, které by podle jejich vlastních slov již nikdy neměnili. Účastníky též zajímali zkušenosti s provozem řízeného větrání a vytápěním pasivního objektu. Přítomnost zkušených odborníků v oblasti návrhu a výstavby pasivních domů a uživatelů jednotlivých objektů společně pomohla zodpovědět všechny položené otázky a rozšířit debatu do hlubších detailů. Návštěvníci se též dozvěděli, že stavba pasivního domu není jen pouhým snem za vysokou cenu, ale že lze postavit pasivní dům i za velmi příznivou cenu. Minimální náklady na provoz takového domu jsou pak pomyslnou třešničkou na dortu.

Jaká je podle vás celkově informovanost o pasivních domech v ČR co by se mělo podle vás zlepšit?

My jsme specializovaná poradenská firma a máme tak tendenci k určité profesní slepotě a občas si myslíme, že už není co vylepšovat. To je dáno ale i tím, že poradenství převážně vyhledávají lidé, kteří si už předtím zjistili mnoho informací sami. Obecně ale zjišťujeme, že povědomí je velmi nízké. Název pasivní domy se do veřejného povědomí široce rozšířil v souvislosti s programem Zelená úsporám, který výstavbu pasivních objektů podporoval. Již téměř každý někdy slyšel pojem pasivní dům, málokdo však dokáže vysvětlit jeho podstatu. V laické veřejnosti se často vyskytuje mnoho mýtů a zavádějících informací, které se na podobných exkurzích snaží majitelé těchto objektů společně s odborníky objasnit či vyvrátit. Podobné exkurze rozvíjejí komunikaci mezi odbornou a laickou veřejností a jsou dobrým krokem k poznání praktické stránky provozu pasivních domů. Možnost „osahat si“ někdy vydá za tisíce slov.
Nízkoenergetická a pasivní výstavba se v poslední době stala bohužel více marketingovým tahem než skutečností, proto bychom doporučovali každému zájemci o výstavbu rodinného domu konzultaci s odborníkem na tématiku pasivních domů. Vodítkem může být například mezinárodní seznam certifikovaných osob Passivhaus Institutem v Darmstadtu, či seznam poradenských středisek Centra pasivního domu.

Který pasivní dům sklidil na této akci největší ohlas a proč?

Spektrum navštívených objektů bylo široké a snažilo se nabídnout širokou paletu možností výstavby pasivních rodinných domů, ukázat variabilitu a kreativitu při jejich výstavbě. Každý si tak mohl najít právě dům pro něj něčím zajímavý. Neřekl bych, že byly v rámci exkurze oblíbené a neoblíbené domy, rozhodovala spíše jejich dostupnost. Každý si tak přišel na své.

Co byste přál do budoucna mezinárodním Dnům pasivních domů?

Dalším ročníkům bych přál rostoucí počet účastníků, a abychom se dočkali v ČR i návštěv pasivních budov jiného typu než pro bydlení. Obecně pasivním domům bych přál, aby jich přibývalo, a to nejen v rámci marketingu architektonických kanceláří a stavebních firem. Mělo by přibývat více developerských projektů v pasivním standardu. Zde to bohužel bez vyššího povědomí a tlaku ze strany investorů nepůjde. Právě poptávka a tlak investorů jsou hybatelem trhu s pasivními domy. Každý z nás by měl požadovat po projektantovi či stavební firmě vysokou kvalitu, kterou pasivní dům poskytuje. Dodržení parametrů pasivního domu vyžaduje pečlivou přípravu a práci s klientem od samého počátku a dodržení precizních stavebních postupů. A to je bohužel stále nad rámec ochoty mnohých firem i projektantů.

Bližší informace o jednotlivých pasivních domech doma i v zahraničí najdete na internetových stránkách Centra pasivního domu
http://www.pasivnidomy.cz/akce/dny-pasivnich-domu-2011.html








 
 
Reklama