Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zájem o dřevostavby loni spíše stagnoval

Zájem o dřevostavby v Česku loni spíše stagnoval. Touto technologií se vyrobilo zhruba 11 procent všech rodinných domů. Letos se má ale jejich podíl zvýšit.

Podíl dřevostaveb na dokončených rodinných domech roste zatím každý rok. ČTK to na stavebním veletrhu v Brně řekl předseda Asociace dodavatelů montovaných domů Vratislav Blaha.

Podle Blahy nabídka dřevostaveb loni převyšovala poptávku. Mělo to vliv i na ceny. "Ve snaze realizovat svoji produkci v plánovaném objemu přistoupila řada výrobců ke snížení svých prodejních cen anebo k cenovým akcím, které vedly k tomu, že se bydlení v dřevostavbě stalo dostupnější," uvedl Blaha.

Na trhu dnes podle Blahy podniká zhruba 200 firem včetně malých truhlářství. Stále platí, že dřevostavba vyjde zákazníka na zhruba stejné peníze jako klasický zděný dům. Výhodou je ale podle Blahy úspora energií při jeho provozu. Dalším kladem je podle něj kvalita. Dřevostavby jsou často vyráběné v krytých halách bez negativních povětrnostních vlivů.

"Lidé oceňují i rychlost výstavby od jednoho týdne po jeden měsíc," řekl Blaha. Rychlost výstavby ale podle něj stále brzdí komplikované a zdlouhavé stavební řízení a obstrukce některých stavebních úřadů. Trh má podle asociace letos dál růst. Blaha uvedl, že zákazníci už nebudou upřednostňovat pouze a výhradně nejnižší cenu a s tím spojenou nízkou kvalitu, ale budou se více orientovat na reference dodavatele.

Počty dokončených domů technologií dřevostavby/podíl dřevostaveb na trhu rodinných domů:
Rok dřevostavby podíl dřevostaveb na dokončených domech v pct
2010 1332 6,87
2011 1465 8,61
2012 1699 9,94
2013 (odhad asociace) 1700 přes 11
2014 (odhad asociace) 1800 12-13

Zdroj: Asociace dodavatelů montovaných domů (ADMD)

 
 
Reklama