Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vlhkost ve vašem interiéru není radno podceňovat

Pokud se podíváme na několik faktorů, které ovlivňují náš spokojený život, je jedním z nich také vlhkost. Ta je přirozenou součástí vzduchu, ale nutno říci, že má jasně dané hodnoty.

Pokud je v interiérech nadměrné vlhko, nebo naopak je v něm suchý vzduch, může to způsobit problémy. Samozřejmě ideálním krokem, jak konkrétní hodnoty měřit, je vlhkoměr. Pokud ten stávající neukazuje přesné hodnoty, využijte služby kalibrace vlhkoměrů a teploměrů. Díky tomu budete mít stoprocentní jistotu, že naměřené hodnoty budou plně odpovídat skutečnosti a vy tak budete přesně vědět, jaké hodnoty ve vašem interiéru jsou. A ty jsou poté podkladem k tomu, zda koupit zvlhčovač či vysoušeč vzduchu, nebo zda začít problém jakkoliv řešit.

Jaké hodnoty jsou považovány za správné?

V rámci měření je také důležité vědět, jaké hodnoty jsou považovány za ty správné. Zde nesmíme zapomenout na to, že vliv na vlhkost má také teplota. A proto jsou ideální hodnoty v obytných místnostech takové:

  • V létě: 40 – 55 %
  • V zimě: 45 – 60 %

Samozřejmě tyto hodnoty jsou spojeny hlavně s místnostmi, jako je obývací pokoj, nebo ložnice. V kuchyni, stejně jako v koupelně může být vlivem používání výsledná vlhkost o něco vyšší. Důležité je také měřit dané hodnoty pravidelně několikrát a poté je zprůměrovat.

V čem jsou vysoké nebo nízké hodnoty špatné?

Jaká vlhkost má v interiéru být, již víme. A v čem mohou být hodnoty špatné? Vysoká vlhkost se může negativně podepisovat třeba na vlhnutí našich zdí, stejně jako třeba na vzniku nepříjemných plísní. A ty neprospívají ani našemu organismu. Naopak nadměrně suchý vzduch je zase spojený hlavně se ztíženým dýcháním, nebo také s bolestmi v krku. A jak celý problém řešit? Mohou pomoci již zmíněné odvlhčovače, nebo zvlhčovače. Mnohdy ale stačí něco mnohem jednoduššího, a to daný prostor bytu pouze dostatečně vyvětrat.

 
 
Reklama