Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Compact Pipe s PE 100 RC nabízí nově životnost 100 a více let

Společnost Wavin Ekoplastik, přední český dodavatel plastových potrubních systémů, představila inovovaný program Compact Pipe, který se již více než 20 let využívá po celém světě k bezvýkopovým metodám sanace plynovodního, vodovodního a kanalizačního potrubí.

Nově je v potrubí Compact Pipe použit odolný materiál PE 100 RC (Resistant to Crack), jehož premiéra na mezinárodním veletrhu IFAT 2014 vzbudila velký zájem a jenž prodlouží životnost instalovaného potrubí na 100 a více let.

Compact Pipe je ideální technologií pro bezvýkopovou sanaci poškozených vodovodních a plynovodních potrubí, kanalizačních stok a průmyslových potrubních rozvodů, které jsou provedeny z nejrůznějších druhů materiálů, jako je ocel, litina, sklolaminát, azbestocement, kamenina či beton. Jde o levnější, časově úspornější a celkově šetrnější metodu k prostředí než standardní výkopové postupy.

Tlakové roury Compact Pipe se ve výrobě předem tvarují, dodávají se navinuté na bubnech a ve tvaru C se vtahují do stávajících poškozených potrubí. Působením horké páry se průřez C přetvaruje zpět do kruhového tvaru a následné ochlazení za působení vnitřního tlaku instalaci ukončí. Poškozené staré potrubí přitom dál plní úlohu chráničky a díky spolupůsobení výrazně zvyšuje tlakovou odolnost a kruhovou tuhost nového PE potrubí.

Tlaková potrubí Compact Pipe se až dosud vyráběla z polyethylenu PE 100. Společnost Wavin však nyní přistoupila k inovaci spočívající ve využití kvalitnějšího materiálu PE 100 RC (Resistant to Crack),“ vysvětluje Daniel Šnajdr ze společnosti Wavin Ekoplastik a pokračuje: „Ten se v porovnání s hodnotami zkoušek u PE 100 vyznačuje až desetkrát vyšší odolností vůči pomalému šíření trhlin, a je proto vhodný i pro dlouhodobě obtížné podmínky ukládání spojené s dlouhodobě působícím bodovým zatížením.

Potrubí z PE 100 RC je schopno zachytit vnější poškození a dlouhodobě působící bodová zatížení. Proto může být potrubí Compact Pipe z PE 100 RC pokládáno bez ohledu na stav starého potrubí a bez ohledu na zásyp montážní jámy výkopkem bez písku. Compact Pipe z nového materiálu se ve starém potrubí pevně usadí, a nabízí tak kvalitu a provozní bezpečnost jako standardní potrubí PE 100 položené v zemi. Návrhová doba životnosti nového potrubí Compact Pipe PE 100 RC, které se dodává v oranžovo-žluté barvě pro vedení plynu a v odstínu královské modři pro pitnou vodu, je minimálně 100 let při 20 °C. Potrubí Compact Pipe z certifikovaného materiálu PE 100 RC splňuje více než dvojnásobně podmínky zkoušek na pomalé šíření trhliny vyvolané pnutím, popsané technickým předpisem PAS 1075.


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...

 
 
Reklama