Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Správná klika dělá dobrý první dojem. Zapojte se do fotosoutěže a vyhrajte!

Jak říká klasik – první dojem uděláte jen jednou a pravda je, že vaši návštěvníci si první obrázek udělají už podle vchodu do vašeho domu, říká Kristina Boda, ředitelka firmy Cobra. Ta je sponzorem letošní fotosoutěže TZB-info a ESTAV.cz s názvem „Račte vstoupit“. Vyfoťte zajímavý vstup do domu, do bytu či na zahradu, celé dveře nebo jejich detail a vyhrajte hodnotné ceny. Podívejme se dnes detailně na kliky.

Zdroj: COBRA
Zdroj: COBRA

Klika je to první s čím přijdeme fyzicky do kontaktu při vstupu do budovy či do místnosti. Měla by být pohodlná, vzhledově atraktivní, doplňující design dveří. Dotek kliky dává do mozaiky prvního dojmu důležitý dílek.

Český designér Petr Novague nám prozradil, jak dlouho trval vývoj designu klik, které získaly i prestižní ocenění Reddot award 2019: „Vývoj vždy dělím na několik částí. Samotná kreativní fáze není moc dlouhá, nejvíce času zabere převod myšlenky ve skicu, skica do 3D prostředí počítače a pak převedení do fyzického modelu. A úplně nejnáročnější je nastavení sériové produkce. Tam se většinou projekt zpomalí, ladí se detaily… U klik Cobra jsme na tom společně pracovali dva roky.

I vy si můžete pro své dveře pořídit tyto designově vyladěné kliky, u kterých byl dán důraz na pohodlnost při jejich ovládání. Račte vstoupit do letní fotosoutěže redakce ESTAV.cz a TZB-info. Vyfoťte dveře či detail vstupu a vyhrajte! Kompletní pravidla najdete v článku výše.

Designové kliky COBRA Q získaly ocenění RED DOT AWARD 2019
Designové kliky COBRA Q získaly ocenění RED DOT AWARD 2019

Výběr správné kliky nepodceňujte

Tvarové řešení kliky by mělo odpovídat povaze nejen dveří ale i celého pojetí interiéru. Výběr tvarů, materiálů a barev je v současné době nepřeberný. Klika je osazena ve dveřích jako součást rozetového nebo štítkového kování. Od štítkového kování se u nových dveří ustupuje, prostor takové kování dostává v rustikálním interiéru. Štítkové kování se uplatňuje ve větší míře u vstupních dveří z bezpečnostních důvodů.

Zdroj: COBRA
Zdroj: COBRA
Zdroj: COBRA

Místo kliky může být použita „koule“ – madlo nahrazující kliku – takové dveře pak nelze z této strany otevřít bez klíče.

Na rozdíl od interiérových dveří a klik plní vstupní dveře a dveřní kování jednu nenahraditelnou funkci – zabezpečují váš dům nebo byt před zloději. Výběr bezpečnostních dveřních kování je dnes tak široký, že nemusíte řešit designové kompromisy – prostě si vyberte takové bezpečnostní kování, které odpovídá exteriéru vašeho domu a designu dveří,“ uvádí Kristina Boda, ředitelka společnosti Cobra a dodává: „Jeden detail bych ale zdůraznit chtěla – vždy vybírejte dveře a bezpečnostní dveřní kování se stejnou bezpečnostní třídou. Dveře, kování a zámek tvoří jeden bezpečnostní celek, finální úroveň zabezpečení před zloději tak určí ten nejslabší článek.

Co můžete vyhrát v hlavní kategorii „Hlasování čtenářů“?

Hrajeme o poukazy do e-shopu matekliku.cz společnosti COBRA – největšího dodavatele dveřního kování v ČR. Klikami si můžete ozvláštnit třeba interiér bytu nebo vylepšit právě ten váš vstup například o bezpečnostní kování.


  • Poukaz pro 1. místo: 10 000 Kč
  • Poukaz pro 2. místo: 7 000 Kč
  • Poukaz pro 3. místo: 3 000 Kč

Co můžete vyhrát v hlavní kategorii „Výběr redakce“?

Hrajeme o poukazy na nákup barev Balakryl, kterými můžete natřít třeba právě vaše dveře nebo lavičku před nimi (nebo cokoliv jiného).


  • pro 1. místo: 6x poukázka 1+1 (za 1 zakoupený produkt dostáváte druhý ve stejné hodnotě zadarmo)
  • pro 2. místo: 4x poukázka 1+1 (za 1 zakoupený produkt dostáváte druhý ve stejné hodnotě zadarmo)
  • pro 3. místo: 2x poukázka 1+1 (za 1 zakoupený produkt dostáváte druhý ve stejné hodnotě zadarmo)
 
 
Reklama